Концепцията на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев съдържа

...
Концепцията на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев съдържа
Коментари Харесай

Бивш вътрешен министър: Иван Гешев пропуска осъдителните присъди срещу прокуратурата

Концепцията на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев съдържа тези, които опонират на Наказателно-процесуалния кодекс, общи изрази и популистки заявки. Това разяснява пред Би Ти Ви някогашният вътрешен министър в кабинета " Костов ", а в този момент юрист Емануил Йорданов.

Преди ден Гешев показа във Висшия правосъден съвет концепцията си за стратегическо управление на прокуратурата през идващите 7 години. Какво съдържа тя четете тук.

" В концепцията няма и едно изречение за това какви компенсации плащаме ние, жителите, от името на прокуратурата по закона за отговорността на страната ", сподели Йорданов. По думите му няма обществена информация какви са сумите, само че като илюстрация на мащабите даде образец от своята процедура - при последните три каузи, водени от негови клиенти против прокуратурата, са присъдени компенсации за 50 хиляди лева

Йорданов разкритикува и концепцията на Гешев за по-голямо медийно наличие на държавното обвиняване. " Не виждам причина прокуратурата да участва повече в медиите, и в този момент то е прекалено и авансово. Аз не се интересувам от това кого задържат, а какъв обвинителен акт се внася и дали против него стои неоправдателна присъда ", сподели той. " Следвало досъдебното произвеждане по формулировка да е скрито, а какво виждаме ние: преди да е почнало досъдебно произвеждане, се изсипват телевизионни камери ", продължи той.

Според юриста от страна на Гешев е популизъм да твърди, че " неналичието на правдивост не може да бъде оправдана даже с буквата на закона ", тъй като " няма писмен знак на закона, а закон, който би трябвало да се съблюдава ".

По думите му записаното в концепцията, че " ръководителите би трябвало да наблюдават периодите " опонира на текст от Наказателно-процесуалния кодекс, изменен по гледище точно на прокуратурата, който вкара " безконечния обвинен ". " Г-н Гешев да прочете член 234 на Наказателно-процесуален кодекс и да си го съпостави с концепцията ", прикани той.

Адвокатът изрази неразбиране от " огромното доволство " в концепцията от увеличението на подписаните от прокуратурата съглашения. Той предизвести за порочна процедура, при която обвинените са принуждавани да подписват съглашения бързо след задържането и в наличие на недобросъвестни служебни бранители, които работили като " юристи на прокуратурата ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (65)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР