Концентрацията на въглероден диоксид (СО2) в атмосферата премина рекордната граница

Концентрацията на въглероден диоксид (СО2) в атмосферата премина рекордната граница ...

Земята: По-негостоприемна планета за бъдещите поколения.


Концентрацията на въглероден диоксид (СО2) в атмосферата премина рекордната граница и през 2016 година и е най-висока за последните 800 хил. години, съобщава Международната метеорологична организация (WMO) в своя бюлетин.

Концентрацията на СО2 през 2016 година е 403,3 ppm и се увеличава от рекордните 400 ppm през 2015 година. Причината е комбинация от човешката дейност и ефекта на Ел Ниньо, посочват от организацията. Според нейните изчисления, концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата в момента надхвърля нивата от прединдустриалната ера със 145%.

За последните 70 години емисиите въглероден диоксид в атмосферата непрекъснато се увеличават и в момента са 100 пъти повече спрямо края на последната ледникова епоха на Земята, посочват още от WMO.

Бързото увеличаване на парниковите газове – СО2 и други химически съединения, е в състояние да предизвика непознати досега изменения в климата и да доведат до сериозни екологични и икономически проблеми, е записано още в доклада.

Населението на Земята расте, селското стопанство е все по-интензивно, увеличават се и използваните площи, а горите се изсичат. Всичко това, заедно с индустриализацията, развитието на енергетиката от изкопаеми източници, спомага за увеличаването на концентрацията на парникови газове в атмосферата.

Само от 1990 година насам има увеличение от 40%, а това води до глобално затопляне на планетата. Предупрежденията на експертите са, че без бързо намаление на СО2 и другите парникови газове, още до края на това столетие ще бъдат достигнати опасно високите температурни нива, за които предупреждават учените.

"Бъдещите поколения ще се сблъскат с една много по-негостоприемна планета", посочват от WMO.

Според анализите на организацията, високи нива на СО2 на планетата преди 3-5 млн. години (средата на плиоцена) са причинили температури с 2-3 градуса по-високи, а нивата на океаните са били с 10-20 м по-високи.

Още подобни новини четете в Investor.bg
По публикацията работи: Деляна Петкова

Източник: dnes.bg