Концентрациите на парникови газове в земната атмосфера са достигнали рекордно

...
Концентрациите на парникови газове в земната атмосфера са достигнали рекордно
Коментари Харесай

Нов рекорд на концентрациите на парникови газове в атмосферата

Концентрациите на парникови газове в земната атмосфера са достигнали рекордно високи стойности тази година. Това се споделя в отчет на Организация на обединените нации, до момента в който икономическото закъснение в подтекста на пандемията от новия ковид е имало дребен дълготраен резултат, осведоми " Ройтерс.

Резкият, само че къс, спад на излъчванията по-рано тази година представляваше единствено дребен лъч вяра в натрупването на затоплящия климата въглероден диоксид.

" Концентрациите на парникови газове - които към този момент са на най-високите си равнища от 3 млн. години - продължиха да нарастват ", акцентира Петери Таалас, началник на Световната метеорологична организация, организация към Организация на обединените нации със седалище в Женева.

Въпреки че дневните излъчвания са паднали през април до едвам 17% по отношение на миналата година, тези равнища към момента са равни с излъчванията от 2006 година, което акцентира какъв брой са нарастнали международните излъчвания през последните 15 години.

А при започване на юни, когато фабриките и офисите се отвориха още веднъж, излъчванията се върнаха до 5% от равнищата от 2019 година, съгласно отчета на няколко организации на Организация на обединените нации.

Дори в случай че излъчванията през 2020 година са по-ниски от миналогодишното количество с до 7%, както се чака, това, което се освобождава, въпреки всичко ще способства за дълготрайната централизация, струпана от началото на индустриалната ера.

Представяйки последните данни за излъчванията, международните температури и въздействието на климата върху океаните и замръзналите райони на Земята, отчетът демонстрира, че концентрацията на CO2 в атмосферата е достигнала 414,38 частици на милион през юли, спрямо 411,74 частици на милион през предходната година. Учените споделят, че считат 350 частици на милион, нарушени през 1988 година, за безвреден предел.

Тъй като равнищата на CO2 са се нараснали, световните температури също са се повишили с към 1,1 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища. Учените споделят, че повишението на температурата над 1,5 или 2 градуса ще докара до надалеч по-лошо влияние от изменението на климата в целия свят, в това число суши, по-силни стихии и рисково повишаване на морското ниво.

" Наистина сме приспособени и сме в положение да се оправим с доста дребен диапазон от вероятни метеорологични условия ", сподели Фридерике Ото, академик по климата от Оксфордския университет, пред Ройтерс. " Дори това да е просто разтревожено малко, ние доста бързо стигаме до краищата на това, с което ние като общества можем да се оправим. "

Докладът разказва в детайли по какъв начин се чака изменението на климата да изложи стотици милиони повече хора на риск от наводнения. Предвижда се достъпът до прясна вода също да се утежни.

Броят на хората, живеещи в региони с дефицит на вода към средата на века, в този момент се прави оценка на 3,2 милиарда, спрямо предходната оценка от към 1,9 милиарда.

" Именно тези, които са най-уязвимите в обществото, са най-ударени ", сподели Ото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР