Концентрациите на парникови газове в атмосферата през 2021 г., които

...
Концентрациите на парникови газове в атмосферата през 2021 г., които
Коментари Харесай

Рекордно високи нива на парникови газове, на океаните; и това е само началото

Концентрациите на парникови газове в атмосферата през 2021 година, които провокират стопляне на планетата, са достигнали рекордни равнища през 2021.г, както и нивото на океаните, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата.

Според годишния американски отчет за климата, направен от учени от Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата, откакто излъчванията на парникови газове още веднъж са се нараснали след рецесията, обвързвана с Ковид-19, концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата е достигнала приблизително 414,7 елементи на милион. Това е с 2,3 елементи на милион повече, в сравнение с през 2020 година, и е рекорден индикатор от началото на измерванията и от най-малко един милион години насам.

Нивата на метана - газ, който се задържа единствено за към десетилетие, само че има 80 пъти по-голяма затопляща мощ от въглеродния двуокис за интервал от 20 години - също са достигнали рекордно високи стойности, се показва в известието на ръководството, в което се отбелязва " доста " ускорение на годишното повишаване на равнищата на метана в последно време.

В резултат на световното стопляне за десета поредна година междинното равнище на океаните също е рекордно високо - 0,97 см над нивото от 1993 година, когато стартират сателитните измервания.

От прединдустриалния интервал температурата на планетата е повишена приблизително с съвсем 1,2 градуса Целзий, което към този момент е причина за увеличение на рисковите метеорологични феномени - от горещини до стихии, суши и наводнения.

И това е единствено началото. Въпреки че всяка десета от градуса е от голяма важност, съгласно Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации за климатичните промени светът в действителност се движи към стопляне от +2,8 градуса до 2100 година, даже в случай че се съблюдават уговорките, поети от страните в границите на Парижкото съглашение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР