Контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 1873 проверки,

...
Контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 1873 проверки,
Коментари Харесай

Инспекцията по труда засякла над 10 хил. нарушения на безопасните условия на труд

Контролните органи на Инспекцията по труда са направили 1873 инспекции, при които са открили 10 032 нарушавания на безвредните условия на труд, като 8019 са при работа с рискови субстанции.

Най-много от тестваните обекти оперират в растениевъдството, производството на мебели и опазването на здравето. Проверявани са още предприятия, занимаващи се със строително-монтажни работи; печатна дейност; ветеринарномедицинска дейност; както и с производството на обувки; хлебни и тестени изделия; мелничарски продукти; химични продукти; плоскости от пресовани дървесни частици (ПДЧ).

Проверените предприятия са главно дребни и междинни, които употребяват рискови субстанции при реализирането на активността си, а не създават такива.

За премахване на откритите нарушавания са издадени 10 032 наложителни за осъществяване наставления, спрени са 5 машини, директно застрашаващи живота и здравето на работещите и са издадени 2 наставления за въвеждане на специфичен режим за безвредна работа, където не е било допустимо използването на мярката прекъсване. В 74 случая е потърсена административнонаказателна отговорност, като 33 от актовете за определяне на административно нарушаване са били по отношение на обезпечаване на здраве и сигурност при работа.

На-честите нарушавания са: не се изискват от производителите осведомителни листове за сигурност на химичните сътрудници на български език; не са взети поради данните от осведомителния лист; не се обезпечават персонални защитни средства, съобразени с рисковете; при експозиция на няколко рискови химични сътрудници с еднопосочно деяние не е оценено комбинираното им въздействие; не се правят наложителните периодически медицински прегледи на работещите с рискови вещества; не се изготвя настоящ лист на работещите, за които при оценката на риска е открито, че съществува риск, обвързван с експозиция на карцерогени и мутагени; не се изготвя картотека на употребяваните рискови химични субстанции или в направените картотеки не са включени всички употребявани субстанции и не са направени указания за безвредна работа с тях.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР