Контролните органи на Инспекцията по труда извършиха 1873 проверки, при

...
Контролните органи на Инспекцията по труда извършиха 1873 проверки, при
Коментари Харесай

Инспекцията по труда провери предприятия, работещи с опасни вещества

Контролните органи на Инспекцията по труда направиха 1873 инспекции, при които откриха 8019 нарушавания по обезпечаване на сигурност и здраве при работа с рискови субстанции от общо 10 032 броя. Проверките са направени през 2018 година и 2019 година в 1754 предприятия в границите на двугодишната акция на Европейската организация за сигурност и здраве при работа (EU-OSHA) "Здравословните работни места ръководят рисковите субстанции ", оповестиха от пресцентъра на Главната ревизия по труда /ГИТ/.

Най-много от тестваните обекти на надзор оперират в растениевъдството, производството на мебели и хуманното опазване на здравето.

За премахване на откритите нарушавания са издадени 10 032 наложителни за осъществяване наставления, спрени са 5 машини, директно застрашаващи живота и здравето на работещите и са издадени 2 наставления за въвеждане на специфичен режим за безвредна работа, където не е било допустимо използването на мярката прекъсване. В 74 случая е потърсена административнонаказателна отговорност, като 33 от актовете за определяне на административно нарушаване са били по отношение на обезпечаване на здраве и сигурност при работа.

Най-честите нарушавания, открити при акцията, са, че не се изискват от производителите осведомителни листове за сигурност на химичните сътрудници на български език; не са взети поради данните от осведомителния лист; не се обезпечават персонални защитни средства, съобразени с рисковете; при експозиция на няколко рискови химични сътрудници с еднопосочно деяние не е оценено комбинираното им въздействие; не се правят наложителните периодически медицински прегледи на работещите с рискови вещества; не се изготвя настоящ лист на работещите, за които при оценката на риска е открито, че съществува риск, обвързван с експозиция на канцерогени и мутагени; не се изготвя картотека на употребяваните рискови химични субстанции или в направените картотеки не са включени всички употребявани субстанции и не са направени указания за безвредна работа с тях.

При следващи инспекции, които обгръщат над 50 на 100 от дадените наложителни за осъществяване наставления, е открито, че делът на неизпълнените наставления е едвам 0.4 %.

Данните са били регистрирани по време на заключителната конференция на акцията, която обичайно се прави през 43-тата календарна седмица на годината, оповестена за Европейска седмица по сигурност и здраве при работа.

Целта на акцията е минимизиране на риска, обвързван с рисковите субстанции на работното място, като изключително внимание беше обърнато на повишение информираността на работодатели и работещи с тях. В рамките на осведомителната част на акцията, с изключение на осведомителни материали, е била създадена и анкета за да се откри до каква степен работещите познават смисъла на пиктограмите (знаците, с които се отбелязват съответните рискове на веществата, с които се работи).

Анкетата е била попълнена от над 10 000 служащи и данните демонстрират, че делът на незапознатите със смисъла на пиктограмите понижава от 21 % при започване на акцията до 17 % в края. Тя е налична и онлайн в уеб страницата на ИА ГИТ, рубриката "Дейност на Агенцията ", подрубрика "Здравословни работни места 2018 - 2019 ".

ГИТ припомня на работодателите, че за оценка на риска, в това число и при работа с рискови субстанции, могат да употребяват създадените по план "Превенция за сигурност и здраве при работа " интерактивни принадлежности за онлайн оценка на риска. Те са свободно налични на уеб страницата на плана http://projects.gli.government.bg/.

При предпочитание могат да заявят помощник-инспектори, назначени по план "Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ ", да показват на място в предприятията функционалностите на инструментите, които могат да бъдат употребявани и за образования и инструктажи. И двата плана са финансирани по ОПРЧР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР