Контролните органи на ИА "Главна инспекция по труда" са извършили

...
Контролните органи на ИА "Главна инспекция по труда" са извършили
Коментари Харесай

Над 1600 проверки са извършили инспекторите по труда в летните курорти

Контролните органи на ИА "Главна ревизия по труда " са направили в границите на дейния туристически сезон - юни-август 2018 година, 1615 инспекции в 1543 предприятия с 37 564 работещи в тях.

Приоритетните посоки при инспекциите по време на акцията бяха съобразени с разпознатите проблеми в използването на трудовото законодателство в обектите със сезонен темперамент, оповестяват от организацията.

Резултатите от контролната активност през годините демонстрират, че в тях най-честите нарушавания са свързани със законосъобразното наемане на работа, в това число на малолетни лица и чужденци, работното време и заплащането на труда и съществени условия по обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд.

При инспекциите през трите месеца натоварен летен сезон са установени 6654 нарушавания, като за 624 от тях са формирани актове за определяне на административни нарушавания. Запазва се наклонността максимален брой нарушавания да са свързани с работното време -1070 броя, и заплащането на труда -750 броя.

Благодарение на засиления надзор е овладян казусът с полагането на труд без трудови контракти, само че към момента сезонните обекти са измежду най-рисковите за този тип нарушавания. Установени са 164 нарушавания за допускане на лица до работа без подписани писмени трудови контракти.

Нарушенията, свързани с работа на чужденци, без позволен достъп до пазара на труда, са 45. В 25 случая е открито работа на малолетни лица без позволение от Инспекцията по труда.

От условията, свързани с сигурността на труда, най-често се нарушават наредбите, регламентиращи наложителните и периодически инструктажи.

Запазва се наклонността да се усилват наетите на работа малолетни лица в изискванията на стабилизиране на пазара на труда и дефицит на работна мощ. От началото на годината до края на август Инспекцията по труда е издала 7232 позволения за наемане на лица, ненавършили 18 години и 188 позволения за наемане на лица, ненавършили 16 година Отказите са надлежно 100 и 11. Дадените позволения са с към 1000 повече в сравнение с за същия интервал през 2017 година

Практиката демонстрира, че заетите в сезонната претовареност, за да получат по-големи хонорари, постоянно се отхвърлят сами от правата си, като се съгласяват умишлено да работят повече и да не употребяват отпуск. Те се обръщат към Инспекцията по труда едвам когато не получат контрактуваното заплащане.

Други сигнали, които постъпват, са за неосигурена наложителна междудневна и седмична отмора.

От ИА ГИТ припомнят, че работодателят няма право да позволява служащи и чиновници до работните им места без подписан и регистриран в Национална агенция за приходите писмен трудов контракт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР