Контролирано от Химимпорт“ дружество е придобило от държавата поредните апетитни

...
Контролирано от Химимпорт“ дружество е придобило от държавата поредните апетитни
Коментари Харесай

Как „Химимпорт“ получи от държавата поредния евтин имот на летището

Контролирано от „ Химимпорт “ сдружение е придобило от страната следващите апетитни парцели в региона на летище София. Сделката за 27 508 кв. м. с компания „ България Ер Меинтенанс “ е финализирана на 18 януари 2021 година при междинна цена от 101 евро на квадратен метър – цена, оповестена за нереалистична още в далечната 2008 година при сходна договорка на тройната коалиция. Около новия контракт – подписан още веднъж на ръба на мандата, има и други любопитни детайлности – като стремително бърза администрация и странни съвпадения към капиталовите разноски по плана. Какво излиза наяве от документите към продажбата на парцелите?

 

Бързи, смели, сръчни

 

Както „ Сега “ писа, решението за продажба на терените непосредствено на „ България Ер Меинтенанс “ без осъществяване на търг бе взето от кабинета на Бойко Борисов на 18 септември 2020 година Правителството се базира на Закона за поощряване на вложенията, който разрешава продажба на земя без конкурсна процедура на сертифицирани вложители. С решението кабинетът разгласи за терен с отпаднала нужда боен парцел от близо 15,7 декара и разпореди на регионалния шеф на София-област да го продаде на „ България Ер Меинтенанс “ дружно с втори терен на същото място от 11,7 декара.

Интересно е, че кабинетът даже официално не е изчакал „ България Ер Меинтенанс “ да подаде публично заявление по реда на Закона за поощряване на вложенията – покупка на земя без търг. То е подадено пред регионалния шеф на 30 септември 2020 година, откакто кабинетът към този момент е взел решение за договорката. Всичките дейности на администрацията към договорката - ново актуване на парцелите, предоставяне на единодушия и съгласувания, са осъществени стремително и са завършени до 16 декември 2020 г. 

За самото желание за пазаруване на земята в действителност се е знаело доста преди този момент – още от юни и юли, когато „ България Ер Меинтенанс “ са подали документите за узаконяване на конкеретния капиталов план. Проектът планува върху земята да бъде разширена съществуващата база за ремонт и обслужане на самолети, оперирана от „ Луфтханза Техник “, като се обособи нова част за организация на техническото обслужване. За задвижването на тази инвестиция е дадено авансово единодушие от министъра на превоза, притежател на единия терен – на 25 юни, и от министъра на защитата – на 2 юли. На 27 юли „ България Ер Меинтенанс “ към този момент може да се похвали и с публикуван документ за вложител Клас А с размер на плануваната инвестиция за интервал от 3 години в размер на 27 млн. лева

 

Оценка на земята или стъкмистика към общия размер на инвестицията?

 

Около хронологията на договорката поражда и различен доста забавен въпрос – по кое време тъкмо е избрана цената на земята. От подписания контракт за продажба излиза наяве, че двата парцела са оценени от трима самостоятелни оценители – физически лица, само че дата не е посочена. В същото време от 2013 година насам Законът за поощряване на вложенията изисква общите планувани разноски за дълготрайни материални активи по капиталовия план да са най-малко 5 пъти над сумата на купувания държавен парцел. Неизпълнението на това изискване е съображение за повреждане на контракта за продажба.

Още от юли е прочут общият размер на плануваната инвестиция от „ България Ер Меинтенанс “ – 27 млн. лева Ако би трябвало да се извърши условието за най-малко 5 пъти разлика сред цената на закупувания парцел и вложенията в дълготрайни материални активи, при инвестиция от 27 милиона цената на парцелите следва да е над 5 400 000 лева Интересното е, че оценителите на двата парцела са определили 5 439 536 лева.  без Данък добавена стойност обща цена за тях. Горницата е обезщетена и с леко завишаване на инвестицията. От контракта за продажба излиза наяве, че всички планувани разноски в размер на 27,3 млн. лева по инвестицията на " България Ер Меинтенанс " са за закупуване на дълготрайни материални активи – 5 млн. за машини и съоръжение, за други непосочени активи и цената на земята, купувана от страната, която също е включена в калкулацията. Откриване на нови работни места не се декларира. 

Така въпросът за цената на парцела звучи сходно на този за яйцето и кокошката – кое е първо – оценките на вложителя по плана или на самостоятелните оценители, които сякаш би трябвало да защитят интереса на продавачите? И по кое време тъкмо са правени оценките на самостоятелните оценители, които би следвало да са с 6 месеца годност? 

 

Цената за „ Химимпорт “ в региона на летището – замръзнала во веки

 

Самата цена, препоръчана от лицензираните оценители, звучи необичайно на фона на предходните покупко-продажби на следени от „ Химимпорт “ компании в същия този регион. Според контракта от 2021 година парцелът на военните от 15 732 кв м. е оценен на 3 490 420 лева, или 113 евро на квадратен метър. Намиращият се в съседство втори терен от 11 776 кв. м. е оценен на 1 949 143,33 лева без Данък добавена стойност, или 85 евро на квадратен метър. От документите не излиза наяве на какво се дължи тази огромна разлика в цената на два прилежащи терена с еднообразно предопределение, само че обяснението може да е в съществуващи върху втория терен здания на друго сдружение – „ Транс еър “. Ако това е повода за ниската цена, това се разминава със записания експлицитен ангажимент в контракта „ България Ер Меинтенанс “ да уреди сама и за своя сметка връзките си с „ Транс еър.

Още от 2008 година – когато е първата договорка на следено от " Химимпорт " сдружение с огромен държавен терен около инвестицията на „ Луфтханза Техник “, тези цени будят неразбиране. В кабинета на тройната коалиция първата договорка – за продажба на 63 декара земя при цена от 101 евро, докара до тежко опълчване от страна на министрите на Национална движение „Симеон Втори". „ Къде сте виждали в София цена от 100 евро на квадрат “, пита тогава в прав текст министърът на държавната администрация Николай Василев. " Заради такива покупко-продажби държавните управления повторно не идват на власт ", предизвестява Василев. Просветният министър Даниел Вълчев пък напряко се афишира срещу продаването на земята с аргумента, че тя може да се даде единствено  за дълготрайно прилагане непосредствено на " Луфтханза Техник ", без да се минава през медиатор, като собствеността върху нея остане за страната. Национална движение „Симеон Втори" не съумява да убеди сътрудниците си в обединението и договорката минава.

През 2013 година „ Авиокомпания Хемус ер “, още веднъж следена от „ Химимпорт “, придобива други 65 декара за още по-ниска цена – 121 лева без Данък добавена стойност на кв. м. Проверка на " Сега " демонстрира, че сега цените на парцелите варират съществено, според от предназначението, като има и в пъти по-скъпи предложения от дадената оценка от самостоятелните оценители. 

Инвестицията в разширението въз основата би трябвало да завърши в период от 3 години. „ България Ер Меинтенанс “ ще вложи лични средства в размер на 8 100 000 лева и банкови заеми в размер на лева За да се отбрани ползата на страната при несъблюдение на капиталовия план и повреждане на контракта по виновност на вложителя, през февруари в интерес на страната е учредена ипотека върху двата парцела в размер на продажната цена – 5 439 563 лева Предстои да забележим ще се извърши ли този капиталов план.

 

 

-------------------------------------------------

ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ИНВЕСТИТОРА

Според подписания контракт вложителят следва да вкара обекта в употреба до 3 години от подписването му. Проектът би трябвало да се поддържа най-малко 5 години след довеждане докрай на инвестицията, като минимум 80% от приходите би трябвало да са от декларираната икономическа активност. Дългосрочните материални активи по плана би трябвало да са нови и закупени от несвързани с вложителя лица. Купувачът няма право да се разпорежда най-малко 5 години след завършването на инвестицията с съответните парцели. Не може да учредява и обезпеченията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР