Контролирано от депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски дружество

Контролирано от депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски дружество ...

Най-големият дистрибутор отново ще е под контрола на Пеевски.Контролирано от депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски дружество отново е най-големият дистрибутор в страната. Това е "Експрес логистика и дистрибуция" с основна дейност дистрибуция на цигари, което през 2017 г. беше продадено в пакет с марките на "Булгартабак" на British American Tobacco (BAT). Сега то се връща в корпоративната орбита на депутата Делян Пеевски. Това се разбира от заявление за концентрация в Комисията за защита на конкуренцията.

Според което "Логистик груп инвест" възнамерява да придобие дружествените дялове в дистрибуторската компания, която е сред десетте най-големи компании по оборот в страната с над 1.2 млрд. лв. приходи за 2018 г., съобщава "Капитал".

Фирмата е създадена през февруари като акциите й са поделени поравно между двамата учредители - Христо Лефтеров и Симеон Алексиев, които имат преки връзки с контролираните от Пеевски "Булгартабак" и "Лафка маркет".

Симеон Алексиев е адвокат, който от 2014 г. досега е в борда на "Лафка маркет" (преди под името "Табак маркет"). В управлението на "Логистик груп инвест" влиза и още един адвокат - Петър Райков, който също е в борда на "Лафка маркет". Лефтеров е изпълнителен директор, а Алексиев председател на съвета на директорите.

Трудно е да се намери обосновка за сделката, посочва изданието, тъй като цигареният концерн с купените марки на "Булгартабак" продължава да е лидер на пазара и изглежда странно да продаде дистрибуторското си дружество и да се остави в зависимост на местен играч. Освен марките на BAT тя работи с гръцката Karelia, както и с "Национална лотария" на Васил Божков.

Пред изданието от BAT обяснява, че сделката ще им позволи да се съсредоточат в основния си бизнес с цигари и нагреваеми тютюневи изделия.

Още по темата четете в "Капитал".

Източник: dnevnik.bg