Контролирано изпускане на язовир Кричим притесни рибари. Това ще се

...
Контролирано изпускане на язовир Кричим притесни рибари. Това ще се
Коментари Харесай

Контролирано изпускане на язовир “Кричим“ притесни рибари

Контролирано изпускане на язовир Кричим тормози риболовци. Това ще се случи на няколко стадия на 16 май от 9,30 часа, като в коритото на река Въча ще бъдат изпуснати до 235м3/сек водни количества.  Предупреждението е издадено от община Кричим, с цел да предизвести жителите да бъдат деликатни край реката в  посочения ден.
Прочетете още
Подобна профилактика се прави всяка година и от сдружението твърдят, че това по никакъв метод не е рисково за жителите.

Според Иван Пандъков от съдружие " Балканка " обаче от НЕК не са популяризирали задоволително информацията и той насочва апел към по-голяма публичност, с цел да няма произшествия.

Ето и цялото известие, което е изпратено и до Министерство на околната среда и водите:

" Уважаеми дами и господа,

В качеството си на ръководител на УС и отговорник по проблемите свързани с околната среда в Сдружение Балканка - гр.София, Ви осведомявам за следното: в осъществяване на програмата на Сдружението за избавяне на българските реки от убийственото въздействие на ВЕЦ/МВЕЦ, по отношение на поетия ангажимент да оказваме помощ на структурите на Министерство на околната среда и водите и БД, адресирам сигнал по отношение на идни действия по река Въча.

Молим да разгледате деликатно, тъй като до момента в който ние си седим у дома, животът в реките изнемогва (там, където въобще е останал).

Настоящият отчет е ориентиран особено до БДУВ-ИБР и Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив като способени институции, само че го пращаме до всички БД, с една единствена цел: да виждат какво се случва на всички места.

До нас дойде съобщение от НЕК ЕАД, посредством Община Кричим, за идни операции с основен изпускател на язовирната стена на язовир Кричим.

На 16.05.2023г., на няколко стадия, през 30-45минути, от 9:30ч в коритото на река Въча ще се изпускат до 235м3/сек. За съпоставяне, обикновено протичат към 5м3/сек.

За страдание нито информационни табели, нито сигнализация има по реката, за която толкоз се говореше, нито какъвто и да било различен метод за известяван на хората по реката. Аз съм взел участие в избавителна акция на рибари, когато преди 2 години 6 индивида спасявахме две момчета от един остров след внезапно повишаване на равнището. Мои другари са попадали в клопката на водата, а дано не забравяме, че имаме и смъртен случай с рибар от преди 2 години. Протести и напразни обещания. И макар многото обещания, нищо не се случва. Чест прави на община Кричим, че ни осведомят, с цел да предупредим обществеността.

До БДИБР и Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив. Моля да ни информирате, дали активността е съгласувана с вас. Безспорно операции с основен изпускател на язовирна стена и хидропикинга, който се чака в реката е голямо влияние върху Противовъздушна отбрана и по-специално върху Защитена зона " Въча - Тракия ". Разбира се чакаме да ни информирате, че реката ще бъде отчасти стерилизирана и след това сама да се оправя.

Обръщам внимание също по този начин, че активността е планувано да се извърши в интервал на размножаване на ихтиофауната в реката, избран със заповед на Министъра на земеделието и според наредбите на Приложение 1 към член 32, ал.1 от Закона за риболовство и аквакултури и в тази ситуация не става въпрос за спешно изпускане.

Това значи, че ще имаме брутално влияние върху предпазени типове, което никой няма да оцени.

Моля споделяйте, с цел да не гледаме по малкия екран за удавени риболовци.

Докладът изпращаме и до Световната Банка, доколкото на тях е предоставена направата на новите проекти за ръководство на речните басейни. По време на публичните разисквания за установяване на значимите закани, входирахме мнение от хидробиолога Пенчо Пандъков, в което той упорства измежду значимите закани да се включи и хидро-пикинга, който поражда след доста от построените Водноелектрическа централа по реките. Това влияние се прави оценка на доста места, изследва се, пишат се цели научни писания по въпроса, само че не и у нас.

Е, в този момент ще станем очевидци на хидро-пикинг с кратност 50 пъти над обикновено протичащите в реката водни количества и това влияние никой няма да е оценил. Даже ще се извърши и в интервал на размножаване на ихтиофауната. И до момента в който за предпазените типове, риби и безгръбначни в реката, никой не се е и загрижил, колкото и неуместно да е това единствено по себе си, ще ви дам образец, че в случай че риболовец реши да задържи даже 1 балканска пъстърва от реката, той може да бъде глобен минимум 1500лв.

И какво ще последва, риболовците ще събират отново парички от джоба си, с цел да вършат акции по разчистване, с цел да зарибяват реката, с цел да охраняват реката, до идващия път. И напълно разумно си задават доста въпроси: Имаме ли способени институции? Как се правят оценка въздействията? Този, който влияе отрицателно, по какъв начин бива глобен и какви смекчаващи ограничения се ползват против въздействието?

Като инженер-енергетик разбирам значимостта и стратегическото значение на системите на НЕК, както и нуждата от тяхната поддръжка, само че е извънредно време някой да им подсети, че реката не е изкуствено водно тяло, а речна екосистема, предпазена освен това, и са длъжни да ползват редица смекчаващи ограничения, които някой несъмнено, би трябвало да им вмени! А това, до момента в който на хидро-пикинга се гледа като на нищожно влияние у нас, мъчно ще стане. И въпреки всичко... то не са пресушавания, то не са потопи... и нищо. Човек се удави и отново нищо! "

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР