Контролираният от Русия украински язовир Нова Каховка е бил повреден

...
Контролираният от Русия украински язовир Нова Каховка е бил повреден
Коментари Харесай

Ракета удари стратегически язовир в Украйна

Контролираният от Русия украински язовир " Нова Каховка " е бил развален от обстрел от страна на украински сили, съобщи Ройтерс, базирайки се на съветски новинарски организации.

Представител на незабавните служби съобщи, че ракета, изстреляна от създадена в Съединени американски щати ракетна система " Хаймарс ", е поразила шлюза на язовира и е предизвикала вреди, съобщи ТАСС. По думите на служителя това е било " опит за основаване на условия за филантропична злополука " посредством разкъсване на язовирната стена.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е съумяла да удостовери достоверността на изказванията в съветските медии.

Язовирът " Нова Каховка " се намира на река Днепър, покрай град Херсон, където украинските сили правят нахлуване. Този водоем закупи голямо стратегическо значение през последните седмици.

Както Русия, по този начин и Украйна от октомври неведнъж си размениха обвинявания, че имат намерение да скъсат язовирната стена с експлозиви.

Това би провокирало обилни наводнения надолу по течението на Днепър и евентуално би предизвикало обилни опустошения към град Херсон.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е разговарял с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да обсъдят макрофинансова помощ за Украйна и спомагателни наказания против Иран, заяви Ройтерс.

" Отбелязано беше смисъла на продължаването на зърнената самодейност за международната продоволствена сигурност. Обсъдихме усилване на глобите и опълчване на дейностите на Иран, който поддържа експанзията ", написа Зеленски в Туитър.

Киев пък е заплашен от прекъсвания на електрозахранването, водоснабдяването и топлоподаването, дължащи се на удари, нанесени от съветските сили по енергийната мрежа, съобщи кметът на града Виталий Кличко пред украинската държавна телевизия, съобщи ДПА.

Жителите на столицата би трябвало да пестят запасите си и да помислят дали да не се изнесат краткотрайно, сподели Кличко нощес. Той разказа това като най-лошия сюжет. " Правим всичко допустимо, с цел да не се стигне до такава степен ", акцентира той.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР