Контролираната от демократите Камара на представителите в американския Конгрес гласува

...
Контролираната от демократите Камара на представителите в американския Конгрес гласува
Коментари Харесай

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ против спешното финансиране на стената с Мексико

Контролираната от демократите Камара на представителите в американския Конгрес гласоподава с огромно болшинство срещу оповестеното от президента Доналд Тръмп изключително състояние. С него президентът желае да освободи близо 6 милиарда $ от бюджета за създаване на стена по границата с Мексико.

Вотът от 245-182 в доминираната от демократи камара е невиждан. Досега американските законодатели не са дали своят вот за анулация на национално изключително състояние.

Целта на демократите бе да изпратят обръщение за намаляваща поддръжка за стената. Аргументът на демократите е, че с действието си президентът узурпира пълномощията на законодателната власт с желанието да пренасочи един път разпределени средства.

Тезата притегли и някои републиканци, които не желаят сходен декрет да даде мотив на последващи президенти фриволно да афишират национално изключително състояние.

Във вторник 13 републиканци гласоподаваха с демократите. От своя страна съперниците на анулирането на декларацията за национално злополучие упорстват, че по границата сега има рецесия, която заплашва сигурността и построяването на стена е от изключителна нужда.

Следващата стъпка е гласоподаване в Сената, като президентът Тръмп разгласи, че при приемането на резолюцията и от двете камари ще наложи несъгласие. След това евентуално няма да има задоволително гласове ветото да бъде съборено, само че даже при неуспех на проекта на демократите за анулация на указа, достъпът до средства за стената няма да е елементарен.

В момента текат няколко правосъдни каузи, които могат да забавят действието на декларацията на Тръмп с месеци, в случай че не и с години.

По-рано този месец президентът разгласи национално изключително състояние, откакто получи от законодателите единствено част от желаните от него пари за създаване на стена по границата с Мексико. С това решение администрацията се опита да отключи средствата от бюджета, включително и от фондове, предопределени за армията. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР