"Контролът върху парламента и правителството трябва да се осъществява от

...
"Контролът върху парламента и правителството трябва да се осъществява от
Коментари Харесай

Поведението на Цветанов е абсолютно скандално

"Контролът върху Народното събрание и държавното управление би трябвало да се реализира от трета власт. "

"Начинът, по който ГЕРБ направиха закона за антикорупционната комисия, води до безотговорност за Цветан Цветанов и хората към него. "

"Накрая нито автомагистрали имаме, нито нещо от парите остана - всичко потъна в джобовете на някого. "

Г-н Кутев, вярно ли е решението на президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност поради корупцията по високите етажи на властта?

- За страдание корупцията в действителност се трансформира в проблем на националната сигурност. Това не е от през вчерашния ден. Но че към този момент би трябвало да се вземат внезапни ограничения, е безусловно несъмнено. Мисля, че президентът изцяло дава отговор на упованията на хората с това си решение.

Политиците обаче не са доста удовлетворени. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов го разкритикува, че по този метод се намесва в политически игри.

- Работата на президента е да се намесва в политически игри. Лошо би било, в случай че се намесваше в стопански.

Защо Българска социалистическа партия някак си е тиха и безмълвна по въпроса за скъпите жилища на занижени цени?

- Не, не считам, че е по този начин. Лично аз през последните няколко дни се включвах в телевизионни изказвания по този въпрос, а не съм единствено аз. Скандалът с жилищата е доста индикативен, само че той самичък по себе си дори не е толкоз значим. По-важно е, че единствено преди няколко месеца спорихме по какъв начин би трябвало да бъде направена комисията за противопоставяне на корупцията. Българска социалистическа партия споделяше, че тя би трябвало да бъде подчинена на президента. А ГЕРБ твърдеше, че е належащо Народното събрание, респ. ръководещото болшинство в Народното събрание, да назначи ръководителя на комисията. И както виждаме сега, всичко това, което ние говорихме тогава - по време на тези диспути, се случва - когато Цветан Цветанов, като ръководител на парламентарната група на ГЕРБ си назначи шефа на тази антикорупционна комисия и когато Цветанов закъса с жилищата, няма кой да му направи нито конфискуване, нито инспекция. Ето ви го резултатът. Точно това се случва през последните години в България - едни хора и една политическа партия, прераснала към този момент в ОПГ, едни хора, които ръководят всичко в страната, се пробват да се възпроизвеждат. За мен най-малко това е изводът от целия този скандал. ГЕРБ прави по този начин, че никой да не може да ги помръдне. Чувам Пламен Георгиев да приказва, че нямало по какъв начин, ми те не можели да създадат нищо... Как да не можете, бе? Имате всички учредения да задействате процедура по конфискация на имуществото на Цветанов. И в случай че вие не можете да го извършите, кой може? Това е специфичен орган, който беше основан точно с цел да може при явни разминавания сред приходите и метода на живот и собствеността надлежно да вкарва ред.

Ами, то и самият Пламен Георгиев - шефът на КПКОНПИ, има проблеми с една тераса...

- Пламен Георгиев не трябваше въобще да бъде назначаван - не дори поради терасата, тя си е негов проблем. Първо, към този момент казахме, че методът за назначение на подобен орган през Народното събрание е неверен. Това трябваше да става през президента на републиката, тъй като изпълнителната власт е в държавното управление, респ. в Народното събрание, който назначава държавното управление. Така че контролът върху Народното събрание и държавното управление е належащо да се реализира от трета власт, в този случай от президента, който е непряк, и щеше да бъде доста по-ефективен.

Второ, доколкото си припомням, делото "Ало, Ваньо " беше директно обвързвано с наблюдаващ прокурор тогава Пламен Георгиев. И това сме го говорили в зала, когато беше избиран. Кариерата му несъмнено по един или различен метод е обвързвана с неща и събития, които въобще не са лицеприятни за длъжността, която той заема. Така че Пламен Георгиев просто не биваше да е на тази служба и целият закон за антикорупционната комисия трябваше да бъде изработен по различен метод - по този начин, както го предлагахме ние, а не както се одобри. Сега виждаме, че методът, по който ГЕРБ направиха закона, води до безотговорност за Цветан Цветанов и за хората към него.

Как гледате на това, че Цветанов напусна Народното събрание, само че остана началник на предизборния щаб и втори човек в ГЕРБ?

- Цветанов се пробва да се държи извънредно безочливо, оправдавам се за израза, през последните дни, като демонстрира, че на него в действителност не му пука от това, в противен случай - доста е стимулиран за работа. Той няма чувство, че има проблем, че бидейки обществена персона, ти имаш някакви отговорности - в края на краищата точно обществените персони не могат да си разрешат да имат неплатени налози, не могат да си разрешат да имат необявени приходи, не могат да си разрешат имущества, които в действителност са необясними. И това му държание е безусловно скандално. Скандална в това число е и безразличността на обществеността. В друга страна за доста по-малки неща не просто си отиват министри, хората ги отстраняват вечно от политиката. Аз не желая да издавам присъди, само че в случай че се окаже, че ти имаш с половин милион повече имущество, в сравнение с приходи през целия си живот, ами нали върху този половин милион, първо, не си платил налози. Второ, компанията, която ти е продала на занижени цени, също не е платила налози. Трето, това са приходи, за които на процедура си попълнил документи с погрешно наличие, което също се санкционира по Наказателния кодекс. Това са приходи, които в действителност ти си изпрал. Защото ти получаваш с половин милион по-малко и по този метод узаконяваш тези приходи във тип на имущество. Това е пране на пари. Отгоре на всичко това евентуално е и корист с власт. Това са нещата, които прозират зад сходно деяние. И внезапно се оказа, че никой в страната не е в положение да ревизира. Няма прокуратура в тази обстановка, няма разследване, няма комисия за лишаване на имущество... Всички те седят, мигат, клепат на парцали и не могат да схванат какво се случва. Ами, ето по тази причина сме на този хал.

След европейските избори Българска социалистическа партия ще се върне ли в Народното събрание?

- Лично аз считам, че в границите на настоящето Народно заседание няма да се върне. Това е моя персонален взор, тъй като не виждам съображение, щом до момента не сме се върнали, занапред да го вършим.

Е, парламентарната група на ГЕРБ към този момент има нов ръководител - Даниела Дариткова, която апропо сподели, че не може да бъде като Цветанов.

- Би било добре, в случай че госпожа Дариткова не се и пробва да бъде Цветанов. Честно казано, аз не загатвам Цветан Цветанов като един от позитивните облици на нашата политика. Имали сме в историята на България доста политици, които носят и позитиви, и негативи. Но на мен постоянно ми се е желало да поглеждаме оттатък инструментариума на политиката. Защото Цветан Цветанов е човек, който доста добре владее инструментариума на политиката. Но за мен политиката е освен това от принадлежности. Политиката е хрумвания, визия за бъдещето. Повече от 10 години виждам Борисов и Цветанов да се разхождат из политическото пространство и не съм чул нито една концепция, нито една визия за бъдещето, която да е излязла от тях и да се е осъществила. От 10 години ми приказват по какъв начин строят автомагистрали, а един почтен път няма. За 10 години страни - като Бразилия примерно, в близкото минало съумяха да се трансфорат в едни от главните международни стопански системи. Ние за 10 години не можем да построим веднъж, а приказваме от самото начало за автомагистрали. И това е изведен от тях самите приоритет. Защо? Защото има европейски пари, които е най-лесно да бъдат усвоени и да бъдат прибрани комисионите. И най-после нито автомагистрали имаме, нито нещо от парите остана - всичко потъна в джобовете на някого. Ето това е неналичието на визия. Така че на госпожа Дариткова в действителност й поисквам да не наподобява на Цветанов.

Има ли място Сергей Станишев в евролистата на Българска социалистическа партия?

- Според мен несъмнено има. Първо, макар очевидното въодушевление на управлението се оказа, че над 200 организации в Българска социалистическа партия са му създали номинации. Това значи, че митът, че в Българска социалистическа партия - а и отвън нея, никой не го харесва, е явно погрешен. Сергей има спорен имидж, който му беше основан не без помощта и на хора от Българска социалистическа партия. Някои го харесват и държат на него. Има и такива, които не го харесват трагично и тежко. Така че от тази позиция това, че той не е лидер на листата на Българска социалистическа партия, може би е добре. Но да елиминираш президента на ПЕС от листата си не е добре. Представям си, в случай че ГЕРБ имаха президент на ЕНП (което освен в никакъв случай няма да им се случи, само че не могат и да си го помечтаят), този човек щеше да бъде воден на всички места и Бойко щеше да го пощипва по ушите, да го гали по главата, да го чука по челото и какво ли още не - всички тези номера, които сме виждали с президенти и паметни хора към него. Но никога, по никакъв метод нямаше да допусне този човек да бъде сатанизиран. Не е елементарно да отгледаш човек, който да реализира европейско равнище като политик, какъвто е Сергей. Според мен загубата му ще бъде проблематична за Българска социалистическа партия.

Как си представяте Елена Йончева против Мария Габриел като водачи на листите на Българска социалистическа партия и ГЕРБ за Европейския парламент?

- Мария Габриел съм я слушал да приказва някакви неща по малкия екран, само че не всеки път съм й разбирал какво споделя. А Елена Йончева съм я виждал да взема изявленията примерно от Нелсън Мандела и от един куп основни фигури в някогашна Югославия с най-различни биографии, в това число и такива, които по-късно бяха наказани в Хага. Виждал съм я по какъв начин обикаля под бомбите в Сирия. Виждал съм я по какъв начин работи в Азербайджан и къде ли още не. За мен Елена Йончева е един извънреден човек с изключителна биография. Дай, Боже, в Народното събрание да има повече хора, които могат да се сравнят с нейната биография и с нейните житейски прекарвания. Не считам, че Габриел има нещо, с което да може да се съпоставя с Елена Йончева.

Вярвате ли на социолозите, че Българска социалистическа партия и ГЕРБ към този момент са изравнени по проценти?

- Вярвам на социолозите, че са се изравнили. Вярвам, че до май Българска социалистическа партия може и ще поведе в резултата. Единственият проблем е доколко социолозите регистрират така наречен корпоративен избор, т.е. какво може да направи нечестната политическа система в България с едни избори. Ето това съгласно мен социолозите не могат да отчетат. И аз не мога да преценява доколко политическите игри и нечестните политически ходове могат да трансформират резултата. Сигурен съм, че в случай че резултатът е подобен, какъвто аз го виждам и какъвто социолозите го виждат, Българска социалистическа партия ще завоюва тези избори. Но, имайки поради съответната конюнктура и метода на правене на избори от Цветанов, не съм уверен, че това ще стане. Дано да успеем.

Антон Кутев е роден на 13 септември 1968 година в София. Завършил е "Изкуствознание " в Художествената академия. Учил е "Икономика на киното и малкия екран " в Московския киноинститут. В интервала от 2003-а до 2007-а следва "Европейска обществена администрация " в СУ. Племенник на композитора Филип Кутев. Бил е общински консултант от Българска социалистическа партия в София, представител на партията, народен представител в 41-вото, 42-рото и 44-ото Народно заседание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР