Контролът върху дърводобива и незаконната сеч, както и отговорността на

...
Контролът върху дърводобива и незаконната сеч, както и отговорността на
Коментари Харесай

Слушателите на Дарик питат новите политици: Какво ще направите преди следващото бедствие?

Контролът върху дърводобива и противозаконната сеч, както и отговорността на Напоителни системи по поддръжка на дигите, са първите неща, които би трябвало да се наблюдават, с цел да се предотврати последващо злополучие от наводнения в страната. Това разяснява в " Откритото студио " на Дарик инж. Росен Костурков, който бе заместник-председател на Комисията по земеделие, храните и горите в 47-то Народно събрание.

Кметове на общини би трябвало да разполагат със средства в локалните бюджети за регулярно разчистване на речните корита, а регионалните шефове са виновни за поддръжката им в териториите, отвън обитаемоте места, посочи той. Превенцията се управлява от Министерството на земеделието и горите и Министерството на околната среда и водите. Напоителни системи - носят отговорност за дигите, а Министерство на стопанската система - за сигурността на язовирните стени, безапелационен е Росен Костурков.

Последните 15 години казусът се неглижира и бедствията в този момент са резултат от тази безотговорна политика. Пример за това е и река Марица на територията на Община Пловдив, чието корито не е чистена близо 12 години.Неконтролираната сеч сигурно е главен фактор за наводненията в Карловско през този сезон, разяснява още Росен Костурков.

Дори и да е законна, след сечта клоните и вършините се оставят на място и при огромен проливен дъжд, се свличат от мощните води в непочистените дерета и в реките, което води до високи приливни талази и наводнения. По последни данни вълната в село Богдан е била висока 3 метра, посочи той.

Изключително значимо е популацията в дребните обитаеми места да се осведоми навреме при опасност от бедствия и повреди. Известяването може да става и посредством мобилните оператори. При последните наводнения в пловдивско хората даже нямаха и 15 минути за реакция, изясни Костурков.

Според публични данни през последните 10 години не са отпускани средства от Министерски съвет, с които регионалните шефове да могат да изпълнят отговорностите си, свързани с поддръжка на речните корита и те работят според член 140 от Закона за водите, като подписват контракти с компании за тази активност.

Йордан Иванов: Спешно да се обезпечи национална система за ранно предизвестие на популацията при бедствия и повреди и да се провиснал средства на кметовете и регионалните шефове

Областните шефове и кметовете в България имат законови пълномощия, само че нямат пари за почистването на деретата и речните корита, изясни в ефира на Дарик някогашният регионален шеф Йордан Иванов.

Първите 3 неща, които съгласно него, би трябвало да направи новото ръководство в страната са:

* Да се обезпечи запас на кметовете на общини и на регионалните шефове за разчистване на речните корита - надлежно във и отвън обитаемоте места
* Да се приключи порочната процедура тази активност да се отдава на компании против извличане на инертни материали
* Да се сътвори работеща национална система за ранно обявяване на популацията при бедствия и повреди

Не е обикновено, хората в дребните обитаеми места да бъдат предупреждавани с пердашене на камбаната, разяснява още в Откритото студио на Дарик Йордан Иванов.

Виновните за бедствието на хората, от наводнените обитаеми места в пловдивско, би трябвало да бъдат изправени на съд. От години съществува безотговорност, която кара всички длъжностни лица да не престават безконтролно да бездействат. Тезата отбрани в Откритото студио на Дарик от Пловдив някогашният вицепремиер и министър на районното развиване Гроздан Караджов. В обстановка на необходимост, поправки на насипи и язовирни стени, могат да се вършат, без да е належащо да се подписват контракти за публични поръчки, добави той.

Според него не може да се твърди, че приливната вълна по време на наводненията, се дължи единствено на огромното количество дъжд. Превенцията е първата стъпка, която би трябвало да се обезпечи от новото ръководство на страната, тъй като от години нищо не е правено, в това число и за мониторинга на язовирите.

В поддръжка на тезата за безнаказаността на виновните институции координаторът някогашният кмет на Община Харманли Димитър Арнаудов изясни, че е бил очевидец по делото за бедствието в с. Бисер, което продължава 10 години и няма наказан. Има отговорни лица, само че се бяга от отговорност. Един от главните проблеми е и смесената благосъстоятелност на язовирите, както е в съответния случай, в който от Министерство на защитата към момента не са подхванали самодейност, изясни Арнаудов.

Двамата обясниха, че отговорността за почистването и поддържането на речните корита е споделена сред локалното ръководство и страната, само че е видно, че даже река Марица не е чистена от 12 години, наподобява на тропическа джунгла и има заплаха да запуши пространствата под моста и да залее.

Трябва да се обезпечат повече средства от централния бюджет към общините по поречието на Марица, с цел да могат кметовете да чистят регулярно коритото на реката. Регионалният министър би трябвало да има бюджет за решение на сходни проблеми, които заплашват популацията на градове като Пловдив, Пазарджик и Хасково, счита Гроздан Караджов.

За заплахата от наводняване от река Стряма се знае от най-малко две години, съобщи в ефира на Дарик радио някогашният регионален шеф и народен представител Дани Каназирева. В края на 2020 година тя назначава междуведомствена комисия, която излиза със мнение, че коритото на реката има потребност от съществено разчистване. Две години по-късно това не се е случило, разяснява Каназирева.

„ Още в края на 2020 година като регионален шеф получих сигнал от кмета на Карлово, че коритото на реката има потребност от разчистване. Незабавно с моя заповед беше назначена междуведомствена комисия, в която взеха присъединяване всички държавни институции, включително Басейнова дирекция и Регионална инспекция за опазване на околната среда и която излезе със мнение, че реката има потребност от съществено разчистване. За да стартира това разчистване на база подписаните от мен като регионален шеф документи, е нужно издаването на позволение от Басейнова дирекция и Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив, само че такова към този момент две години няма “, изясни някогашният народен представител и регионален шеф.

Става въпрос за три сектора на Стряма - от с. Розино до втория мост на с. Слатина, от с. Столетово до консервната фабрика на с. Богдан и от Дъбене до Баня. Там са установени големи наносни отсрочения, растителност, риск за дигите и реката е излязла още тогава от очертанията и коритото си с 60-70м. и навлязла в аграрни парцели и горски територии.

Каназирева предизвести още в ефира на Дарик, че същият риск от наводняване съществува и при сектора на река Марица до депото в село Цалапица в региона на Община Стамболийски. По думите й, в случай че не се издаде позволение за разчистване на реката в този сектор, при една висока вълна, екологичната злополука ще е с големи последствия.

Създаване на нова Агенция за ръководството на водите е най-важната стъпка към предотвратяването на ново злополучие като случилото се в карловско. Това съобщи в ефира на Дарик радио някогашният началник на ВиК Пловдив и някогашен народен представител Манол Генов.

По думите му, поради неналичието на синхрон сред виновните институции, новата Агенция би трябвало да сплотява Басейнова дирекция, Напоителни системи и всички останали структури, които ръководят водите в България.

Помощ при бедствия може да се потърси от съществуващия с такава цел Европейски фонд „ Солидарност “, сподели още Генов.

По думите му, институциите – и общински, и държавни, би трябвало да стартират да желаят от Фонда съответната финансова помощ.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР