Контролът по пътищата и правоприлагането на тол системата ще се

...
Контролът по пътищата и правоприлагането на тол системата ще се
Коментари Харесай

ТОЛ-кова много въпроси

Контролът по пътищата и правоприлагането на тол системата ще се случва посредством стационарни точки, само че те ще бъдат изцяло преоборудвани или построени през 2020г.

© Надежда Чипева В случай че сте се съмнявали, предходната седмица постави завършек на илюзиите. Официалната дата за пускане на тол-системата - 16 август 2019 година, беше отсрочена с неразбираемо какъв брой време. Причината - неприятна връзка с превозвачите и неразбираем обсег на пътищата. С две думи, неопитност на главния отговорник - Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), в съществени детайли на системата.

Това пристигна след неуспеха при започване на годината с другата част - системата за е-винетките, както и мътния развой по избиране на частни сътрудници там, за който " Капитал " към този момент писа.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На фона на всичко това, както и на всеобщите оставки в АПИ поради свадите е логически въпросът има ли в действителност потенциал държавната конструкция да оперира тол-системата. И в случай че няма, значи ли това, че частната компания, която я построява, в един миг ще стартира да я оперира.

Преглед на оригинала
Автор: Капитал

Помощ за винетките

Преди месец в общественото пространство се появи малко писмо (виж снимката), с което АПИ признава, че не се оправя със системата за винетки, и желае помощ от изпълнителя. В прав текст се желае от Kapsch да поеме за известно време контрола и " всички права и достъп до системата за електронна винетка ". И АПИ, и Kapsch потвърдиха за " Капитал " писмото.

" Това писмо има единствено и само задачата да заявим нашето предпочитание и от другата страна да получим удостоверение, че спомагателни образования в границите на гаранционния интервал, свързани с техническото опериране, ще се случат и страните са осведомени за поетите задължения ", сподели Олег Асенов, началник на Националното тол-управление (НТУ). По думите му заданието на поръчката не било задоволително съответно. На въпрос за какво не е употребена думата " образования " в писмото Асенов отговори следното: " Може би е въпрос на формулировка, може би е въпрос, че за избрани действия на нас ни се постанова да привличаме директна експертиза, т.е. избран проблем, съвещания, трансфер на документи, което не е образования. "

Това звучи като размит отговор, който крие доста в себе си. В контракта сред Kapsch и АПИ участва задължението на изпълнителя да организира " образования на основни консуматори и чиновници на възложителя " както за е-винетките, по този начин и за тола. Наистина, не е конкретизирано какъв брой и какви, само че това разрешава интерпретация и сигурно не постанова нови съглашения по въпроса.

От компанията пък обясниха, че не са водили договаряния за опериране. " Без никакво в допълнение заплащане Kapsch е предоставила и продължава да обезпечава и редица спомагателни образования на чиновниците на Научно-техническо управление, които спомагателни образования са отвън обсега на проекта за образование, утвърден от възложителя като част от подписания контракт ", дадоха отговор те на питане на " Капитал " още преди месец. Какви са тези образования и за какво са отвън проекта, който е до ноември тази година, не излиза наяве.

" Капитал " попита тол-управлението, Асенов и Kapsch дали ще има в допълнение заплащане в резултат на това писмо. Всички запитани отхвърлиха. До публицистичното привършване на броя АПИ не отговори дали компанията е отвърнала на молбата, както и за какво АПИ не е в положение да обезпечи пълноценно действие на системата.

А за тола?

Това не е първият път, в който връзките сред АПИ и Kapsch са непрозрачни. През септември те подписаха анекс към контракта, който промени периоди и освободи компанията от действия за към 20 млн.лв., без да се трансформира размерът на заплащането. Начинът на заплащане също беше предоговорен. Оригиналният контракт предвиждаше 40% от сумата да бъде платена, откакто системата за електронна винетка проработи, а всички точки за надзор са инсталирани. Сега се планува 50% от сумата да бъдат платени още през май тази година. Предвидените образования по контракт за е-винетка би трябвало да са завършили до 30 март 2019г., а за тол - до 30 ноември 2019 година

Не на последно място съгласно анекса 95 от контролните точки би трябвало да бъдат преоборудвани чак до до февруари 2020 година, което разумно слага въпроса по какъв начин без цялостен надзор системата ще се задейства даже и през ноември - новият период за влизането й в употреба.

Анексът е обществен, само че доста други документи не са - като приложенията и основанията за него. През януари " Капитал " ги изиска по Закона за достъп до социална информация, само че от страна на АПИ получи чудноват отговор. Достъп беше обезпечен под формата на " обзор " на папки със стотици страници, само че без опция за водене на бележки. Очевидната цел беше затрудняване на достъп до информация.

Така се стига до въпроса, в случай че АПИ не може да се оправи с много по-лесната система за е-винетки, по какъв начин ще ръководи след няколко месеца тол-системата? И няма ли да прибегне до същия прийом с Kapsch и тогава. Това би било нарушаване на концепцията зад контракта за тола, при който средствата от него постъпват в страната за поддържане на пътищата, защото частен оператор би таксувал за ръководството на тази система (Kapsch вършат това в Чехия, да вземем за пример, където апропо офисите им бяха претърсени от полицията по съмнения в корупция). Засега държавното сдружение не дава такива индикации. Но както стана ясно, в сагата " Тол-система " всичко е допустимо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР