Контролът на американския Сенат е голямата въпросителна на междинните избори

...
Контролът на американския Сенат е голямата въпросителна на междинните избори
Коментари Харесай

Демократите губят Долната камара и водят битка за Сената

Контролът на американския Сенат е огромната въпросителна на междинните избори в Съединени американски щати. Към 09.00 ч. българско време демократите имат 46 места, а републиканците – 47 в 100-местната горна камара на Конгреса. При паритет, по Конституция решаваща роля има вицепрезидентът на Съединени американски щати, който е ръководител на Сената и управлява съвещанията. Реално това ще значи победа за демократите, защото Камала Харис ще има два гласа при гласуванията.



Настроението в Белия дом се усъвършенства с напредването на нощта след появяването на първите признаци, че представянето на демократите ще е по-добро от предстоящото.

В Камарата на представителите републиканците са по-близо до продобиване на болшинство, което би им разрешило да спрат законодателната стратегия на Байдън. Към 09.00 ч. българско време те към този момент имат 195 места, до момента в който демократите – 167.



Щатите, в които конкуренцията е най-голяма, „ остават за десерт “, т.е. крайният резултат е мъчно да бъде плануван.

Сенатът към момента е неразбираем, като към момента се водят основни борби в Аризона, Джорджия и Невада. Надпреварата в Джорджия може да приключи с балотаж на 6 декември и евентуално ще бъде определящ за контрола върху Сената.

Ранните резултати допускат, че демократите ще избегнат провал на изборите, от който някои в партията се опасяваха, като се има поради спадащият рейтинг на утвърждение на Байдън и разочарованието на гласоподавателите от оправянето с инфлацията.

Дори леко републиканско болшинство в Камарата на представителите обаче би могло да блокира целите на Байдън.

Повече от 46 милиона американци са дали своят вот преди деня на изборите – по пощата или персонално – съгласно данни от Изборния план на Съединени американски щати, а държавните изборни чиновници предизвестяват, че преброяването на тези бюлетини ще отнеме време.

Високата инфлация и правото на аборт са главните терзания на гласоподавателите, като към трима от 10 гласоподаватели избират едното или другото като своя съществена грижа, демонстрират екзитполовете. Престъпността, главен акцент в посланията на републиканците през последните седмици на акцията, беше най-важният въпрос за едвам един на всеки 10 гласоподаватели.
Икономическите терзания
Почти постоянно партията, която ръководи Белия дом, губи места на междинните избори. Демократите се надяваха, че решението на Върховния съд през юни за анулация на общонационалното право на аборт да им помогне да преобърнат тази историческа наклонност. Но настойчиво високата инфлация, която при сегашните 8.2% е на 40-годишен връх, натежа върху възможностите им през цялата акция.

Проучване на Reuters/Ipsos тази седмица сподели, че единствено 39% от американците утвърждават метода, по който Байдън си е приключил работата. Някои претенденти на демократите съзнателно се дистанцираха от Белия дом, до момента в който известността на Байдън намаляваше.

Проучванията за Тръмп са също толкоз ниски, като единствено 41% от интервюираните в настрана скорошно изследване на Reuters/Ipsos споделят, че гледат благосклонно на него.

Камара на представителите, следена от републиканците, би могла да осуети целите на демократите, като правата за аборт и ограниченията за изменение на климата. А в случай че републиканците вземат Сената, ще имат власт над правосъдните номинации на Байдън, в това число всяко свободно място във Върховния съд.

Републиканците също биха могли да стартират борба за тавана на дълга на страната, което може да раздруса финансовите пазари.

Те ще имат и властта да блокират помощта за Украйна, в случай че си възвърнат контрола над Конгреса, само че анализаторите споделят, че е по-вероятно да забавят или понижат потока от отбранителна и икономическа помощ.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинмеждинни избори междинни избори в Съединени американски щати Джо Байдън републиканци демократи ПоследниНай-четениПолитика 12 Демократите губят Долната камара и водят борба за Сената Екология 476 Шолц се разгласи срещу международния „ подем на изкопаемите горива “ Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР