Контрол, насочен към превенция на недекларирания труд и интензивни проверки

...
Контрол, насочен към превенция на недекларирания труд и интензивни проверки
Коментари Харесай

Главната инспекция по труда с кампании в лечебните заведения

Контрол, ориентиран към предварителна защита на недекларирания труд и интензивни инспекции в стопански действия, разпознати като рискови по повод използването на трудовото законодателство, са акцентите в проекта за активността на Инспекцията по труда през 2020 година Това оповестяват от пресцентъра на Главната ревизия по труда /ГИТ/.

Планираните ограничения подсигуряват засилен надзор в строителството и в селското стопанство, които са разпознати като рискови както във връзка с недекларирания труд, по този начин и при съблюдаване на наредбите за обезпечаване на здраве и сигурност при работа, се показва в известието.

За поредна година интензивно ще бъдат проверявани и обектите със сезонен темперамент в хотелиерството и ресторантьорството, които обичайно са измежду най-сериозните извършители във връзка с реализирането на трудовите правни отношения - по възникването им, по работното време, почивките и отпуските, по заплащането на труда.

През 2020 година е планувана и мярка за надзор по съблюдаване на трудовото законодателство в икономическа активност " Техническо обслужване и ремонт на коли ". Според разнообразни проучвания активността е една от високорисковите във връзка с сивата стопанска система като цяло и в частност на недекларирания труд, както и при обезпечаването на здраве и сигурност при работа.

Инспекторите по труда ще наблюдават с изключително внимание за законосъобразното пораждане на трудовите правни отношения, погашение на възнагражденията и разпределението на работното време в микро-, дребните и междинните предприятия.

С цел по-ефективна отбрана на живота и здравето на работещите са планувани ограничения за засилен надзор в предприятия с рискови производства и действия, както и обекти на надзор, оказали въздействие върху равнищата на трудовия травматизъм за 2019 година При инспекциите в тях акцентът е върху обезпечаването на безвредни условия на труд.

Традиционно измежду целите в активността на Агенцията през 2020 година е контролът, обвързван с трудовата миграция и трудовата подвижност на работната мощ, допълват от ГИТ.

Освен в зимните и летните курорти, през 2020 година са планувани акции, в лечебните заведения, в предприятия, осъществяващи охранителна активност и предоставящи услуги в областта на почистването на здания. Акцентът при тях ще бъде върху законосъобразното реализиране на трудовите правни отношения.

В тези действия са разпознати проблеми при спазването на законодателните условия, свързани със сключването на трудови контракти, с разпределението на работното време и почивките, със заплащането на труда и др, се показва в известието.

Инспекцията ще провежда и координира за България провеждането на общоевропейска акцията, ориентирана към предварителна защита на недекларирания труд. Тя се провежда от Европейската платформа за справяне с недекларирания труд и ще се организира във всички страни от Европейски Съюз в интервала март - юни 2020 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР