Контрапротестите излизат на мода и в Испания. За днес там

...
Контрапротестите излизат на мода и в Испания. За днес там
Коментари Харесай

Контрапротести в Испания срещу отцепването на Каталуния

Контрапротестите излизат на мода и в Испания. За през днешния ден там са планувани демонстрации против извършения в Каталуния референдум за самостоятелност. Привържениците на разговора сред испанското държавно управление и каталунските сепаратисти приканиха съидейниците си да се съберат пред кметствата в огромните градове в търсене на общ език сред Мадрид и Барселона, съобщи Българска национална телевизия.

Вчера испанското държавно управление се извини на всички, които пострадаха при опитите на полицията да попречи на гласуването по време на референдума. Според формален Мадрид обаче, каталунските управляващи са отговорни, че са организирали противозаконното допитване.

Планираното за 9 октомври съвещание на Народното събрание на самостоятелната област беше отсрочено. А по-рано то беше неразрешено и със правосъдно решение от испанското държавно управление. Причината - появилите се спекулации, че локалният парламент се готви едностранно да разгласи самостоятелност. Очаква се във вторник тирада да произнесе министър председателят на Каталуния - Карлес Пучдемон.

Междуврременно се появиха и терзания, че протичащото се в Испания не е изключено да се придвижи и оттатък рамките й. Сблъсъкът сред Каталуния и формален Мадрид може елементарно може да излезе отвън границите ѝ. Да поддържат сепаратистите в Барселона на референдума предходната неделя са пристигнали техни съидейници от цяла Европа. " Тук сме с повече от 100 младежи от други националности без страна в Европа - от Уелс, от Шотландия, от други места, с цел да покажем поддръжката си и солидарността си за демокрацията в Каталуния”, споделя Лир Уилиамс, който е дошъл от Уелс.

За проблеми и в други страни в резултат на референдума в испанската автономност предизвестява и Франсиско де Борха Ласерас, шеф на мадриския офис на Европейския съвет по външна политика. Той счита, че каталонският образец ще бъде инфекциозен в Европа. И вижда аргументите в увеличаващия се популизъм в европейската политика. " Това се дължи на възходящото икономическо неравноправие, на увеличаващата се неустановеност, страхът от ислямски джихадисти. В Германия видяхме стъписваща поддръжка за крайно-десните " Алтернатива за Германия ". Виждаме това и във Франция. Макар че Макрон завоюва, въпреки всичко 35 на 100 от гласоподавателите отидоха да гласоподават за Марин льо Пен. Част от детайлите, които подтикват отцепническите настроения в Каталуния, са популистки - концепцията, че на следващия ден хората ще бъдат по-добре в самостоятелна Каталуния като Дания, макар че няма съществени полемики във връзка независимостта. Да не приказваме следствията от това - че ще бъде по-зле както за Каталуния, по този начин и за Испания, камо ли за Европа”, споделя Ласерас.

Ако сепаратистите в богата Каталония могат да са ентусиазъм за сходни придвижвания от Шотландия, Уелс до Корсика и Белгия, то Франсиско де Борха Ласерас, баск по народност, е техен корав съперник. Може би и тъй като към този момент се е сблъсквал с крайни форми на шовинизъм.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР