Контейнерите с отпадъците, които пристигнаха на пристанището в България, трябваше

...
Контейнерите с отпадъците, които пристигнаха на пристанището в България, трябваше
Коментари Харесай

Италианският боклук от пристанищата бил за ТЕЦ-а на Ковачки

Контейнерите с отпадъците, които дойдоха на пристанището в България, трябваше да бъдат трансферирани в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". Това съобщи македонецът, ръководещ компанията " Блацион " ООД Горан Ангелов, представен от БГНЕС.

" Блацион " ООД е българско комерсиално сдружение със седалище и адрес на ръководство в София. То е вносител на отпадъците, които бяха открити на пристанища във Варна и Бургас. Негови шефове са македонските жители Блаже Игнатов и Горан Ангелов. Те държатт 15% от компанията, а останалата благосъстоятелност е на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче.

По думи на Ангелов отпадъците не били трансферирани в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", тъй като когато пристигнали на пристанището, лицензът на централата за изгаряне на боклуци към този момент бил изминал. Той изясни, че става въпрос за пластмаса и гуми.

" Откритите дървени, текстилни и стъклени боклуци не са неразрешени. Това ще бъде потвърдено от специалистите, откакто бъде направена инспекция ", увери Ангелов пред Македонската осведомителна организация (МИА).

Той прибавя, че в случай че се получи позволение, отпадъците ще бъдат трансферирани в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " или пък ще бъдат върнати в Италия.

Горан Ангелов е шеф на най-голямото хранилище за боклуци в Северна Македония - " Дрисла ", край Скопие. Той отхвърли в миналото да е имало партньорство с " Блацион " ООД. Ангелов изясни, че никога не са внасяли боклуци в Македония, тъй като това е неразрешено. Това сме правили единствено и само в прилежаща България, коментира той.

Вчера стана ясно, че районната прокуратура в Бургас разследва нерегламентиран импорт на 20 контейнера с италиански боклуци на пристанището в Бургас. Товарът е бил превозен с транспортен съд на 5 септември предходната година, като му е бил избран режим краткотрайно депозиране за период до 90 дни.

И през днешния ден пък на пристанище " Варна-Запад "  разследващите не престават да отварят контейнерите с нерегламентирано импортиран отпадък от Италия. Получател на товара е " Блацион " ООД. Съдружниците Ецио Боче и Винченцо Трассари ще бъдат търсени по линия на интернационалното съдействие. 25-те контейнера са пристигнали в страната на 9 октомври 2019 година с позволение да останат на пристанището 90 дни. След приключването на този период обаче притежателят им не ги потърсил.

 

" СЕГА " ПРИПОМНЯ:

Топлоцентралата " Бобов дол ", свързвана с предприемача Христо Ковачки, преди два дни бе обект на инспекция от прокуратурата и ДАНС. Повод бе това, че се горят боклуци без сложно позволение. Тогава там бе и новият министър на околната среда и водите Емил Димитров, който разгласи, че нямало нездравословни излъчвания, просто ставало въпрос за неспазване на процедури. 

" Трябва да се изземат документи, с цел да се види каква е била цялата процедура.  Упрек към комина нямаме, предстоят още замервания . Няма нездравословни излъчвания, не става въпрос за отравяне на хората, става въпрос за неспазване на процедури, най-малко това демонстрират замерванията ", сподели той тогава и добави, че е посъветвал управлението на централата да спре мощността, която към момента е в процедура на позволение, до момента в който се посочи какво става.

На идващия ден пък Димитров съобщи на брифинг, че една от инсталациите на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ ще бъде спряна, защото не разполага с всички разрешителни от екоминистерството. 

" Тази мощ ще бъде спряна и до момента в който не си приведат всичките съоръжения в ред, не ги лицензират, не ги сертифицират и не получат съответното позволение, ми няма да работят. Ще работят всичко друго, само че не и това, което са желали съответно през тази мощ, защото няма сигурност в наблюдаващите контролни институции, че там нещо не се случва “, добави той.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР