Консумирането на ултрапреработени храни е свързано с по-ранен риск от

...
Консумирането на ултрапреработени храни е свързано с по-ранен риск от
Коментари Харесай

Проучване: Ултрапреработените храни са свързани с по-ранен риск от смърт. Кои са те?

Консумирането на ултрапреработени храни е обвързвано с по-ранен риск от гибел, сочи 30-годишно изследване. Най-важният фактор за понижаване на риска от гибел е качеството на цялостното хранене на индивида, откриват откривателите. 

Ултрапреработените храни са тези, които съдържат съставки, „ които в никакъв случай или рядко се употребяват в кухнята, или класове добавки, чиято функционалност е да създадат крайния артикул по-вкусен или по-привлекателен “, споделят от Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации.

 Защо всички ядем неща, които не са храна... и за какво не можем да спрем? Любопитно 4 мин. Защо всички ядем неща, които не са храна... и за какво не можем да спрем?  Проучване: Храни усилват риска от деменция. Кои са те? Любопитно 3 мин. Проучване: Храни усилват риска от деменция. Кои са те?  bTV Репортерите: Опасни хранителни добавки онлайн bTV Репортерите 2 мин. bTV Репортерите: Опасни хранителни добавки онлайн  Защо всички ядем неща, които не са храна... и за какво не можем да спрем? Любопитно 4 мин. Защо всички ядем неща, които не са храна... и за какво не можем да спрем?  Проучване: Храни усилват риска от деменция. Кои са те? Любопитно 3 мин. Проучване: Храни усилват риска от деменция. Кои са те?  bTV Репортерите: Опасни хранителни добавки онлайн bTV Репортерите 2 мин. bTV Репортерите: Опасни хранителни добавки онлайн

Снимка: iStock

Тези съставки, които се съдържат в газирани питиета, чипс, пакетирани супи, кюфтета и сладолед , могат да включват консерванти против плесен или бактерии, изкуствени оцветители, емулгатори за прекъсване на отделянето, както и добавена или изменена захар, сол и мазнини, които вършат храната по-привлекателна .

Различните храни имат друго влияние

Преработените меса и сладките храни и питиета не са свързани със същите опасности като ултрапреработените пълнозърнести храни, да вземем за пример, сподели водещият създател на проучването доктор Мингян Сонг, доцент по клинична епидемиология и хранене в Училището по публично здраве TH Chan в Харвард.

Снимка: iStock

Проучването проучва данни от повече от 100 000 здравни експерти в Съединените щати без анамнеза за рак, сърдечно-съдови болести или диабет. От 1986 година до 2018 година участниците дават информация за здравето и метода си на живот на всеки две години. На всеки четири години те попълнят обстоен хранителен въпросник.

Според изследването, оповестено в сряда в списание The BMJ, групата, която употребява минимум ултрапреработени храни, е изяждала приблизително към три порции дневно, до момента в който групата с най-вече такива храни е изяждала приблизително по седем порции дневно.

При тези, които са яли най-вече, рискът от гибел по каквато и да е причина е бил с 4% по-висок, в това число с 9% по-висок риск от гибел от невродегенеративни болести, сочат данните.

Снимка: Getty Images

Д-р Сонг дефинира връзката като „ умерена “, като отбелязва, че тя не е еднообразно мощна измежду всички типове ултрапреработени храни. „ Положителната връзка се дължи основно на няколко подгрупи, в това число модифицирано месо и подсладени или изкуствено подсладени питиета “, сподели той.

Констатациите в това изследване са в сходство със стотици други в тази област, само че това, което го прави неповторимо, е разборът му на разнообразни подгрупи в категорията на ултрапреработените храни, сподели доктор Марион Нестле, почетен професор по хранене, хранителни проучвания и публично здраве в Нюйоркския университет.

Трябва ли да се отървем от всички модифицирани храни?

Авторът на проучването не би предложил безусловно цялостно отменяне на всички ултрапреработени храни, тъй като това е разнообразна категория.

„ Зърнените храни, пълнозърнестият самун, да вземем за пример, също се смятат за ултрапреработени храни, само че те съдържат разнообразни потребни хранителни субстанции като фибри, витамини и минерали. От друга страна, считам, че хората би трябвало да се пробват да заобикалят или да лимитират потреблението на някои ултрапреработени храни, като да вземем за пример модифицирано месо, подсладени със захар питиета, а също и евентуално изкуствено подсладени питиета “, предлага доктор Сонг.

Снимка: Getty Images

Експерти споделят, че изследването е наблюдателно и че до момента в който откривателите могат да следят връзка, те не могат да кажат сигурно, че храните са повода за смъртните случаи.

Изследователите също би трябвало да прегледат повече съставените елементи на ултрапреработените храни, които може да въздействат на здравето - без значение дали са хранителни добавки, емулгатори или аромати - с цел да поучават държавните управления и институциите по какъв начин да контролират храните, добавя създателят на проучването доктор Сонг.

Хранителният режим е най-съществен

Изследователите също по този начин откриват, че най-важният фактор за понижаване на риска от гибел е качеството на цялостното хранене на индивида.

„ Ако хората поддържат общо взето здравословен хранителен режим, не мисля, че би трябвало да се опасяват. Общият модел на хранене към момента е преобладаващият фактор, определящ резултатите за здравето “, уточни доктор Сонг.

Снимка: bTV

Здравословната диета е разнообразна, с допустимо най-вече цветни плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни, счита доктор Питър Уайлд, почетен помощник в Quadram Institute Bioscience в Обединеното кралство.

„ Ако се притеснявате за питателните добавки, тогава изберете храни с ниски равнища на добавки. Просто имайте поради хранителното наличие на ултрапреработените храни, които консумирате “, добави той.

Снимка: Getty Images

Също по този начин е значимо да се признае, че храните би трябвало да се употребяват уравновесено. Плодовият сок съдържа потребни витамини, минерали и антиоксиданти, когато се употребява в умерени количества, само че прекалено много ще има високи равнища на захар, които могат да заменят изгодите от тях, подсети доктор Уайлд.  

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР