Консумирането на добавки с куркума в големи количества може да

...
Консумирането на добавки с куркума в големи количества може да
Коментари Харесай

Има ли странични ефекти от твърде много куркума?

Консумирането на добавки с куркума в огромни количества може да аргументи разнообразни признаци, като смутен корем. Може да не е безвредно да се приема с избрани медикаменти.

Куркумата е фалшификация с генезис от Южна Азия, необятно употребена в индийската и близкоизточната кухня.

Освен кулинарните си приложения, куркумата се употребява и поради евентуалните си изгоди за здравето. В резултат на това известността на добавките, съдържащи куркума или нейното интензивно съединяване, куркумин, нараства.

Въпреки това, има хора, които показват опасения по отношение на евентуалните странични резултати на добавките с куркума и куркумин във високи дози. Този обзор преглежда наличните доказателства по този въпрос.

Какво съставлява куркумата?

Куркумата, научно известна като Curcuma longa, е почитана фалшификация, лечебна билка и естествено багрило, извлечено от фамилията на джинджифила, надълбоко вкоренено в индийските обичаи.

Известна със своя характерен вкусов профил, който съчетава мъка с нотка на пиперливост, куркумата има доста културно значение в индийските кулинарни творения. Култивирането и потреблението му са съсредоточени най-вече в Индия.

Коренищата или кореновите стъбла на растението куркума демонстрират живи нюанси на жълто или оранжево. След изсушаване те нормално се смилат на тънък прахуляк.

Докато куркумата съдържа най-вече въглехидрати като нишесте и фибри, тя също по този начин може да се похвали с набор от растителни съединения и съществени хранителни субстанции, присъщи за подправките като цяло. ( 1 )

Сред тези растителни съединения, куркуминоидите заемат централно място. Тези куркуминоиди, изобилстващи в коренищата на куркумата, способстват за отчетливото оцветяване на подправката и са виновни за нейните многочислени изгоди за здравето. ( 2 )

Куркуминът, необятно проучен куркуминоид, се прави оценка на почти 4% от състава на куркумата. ( 3 )

Струва си да се означи, че някои евтини прахове от куркума може да съдържат неразкрити, противозаконни добавки, неетична процедура, известна като подправяне на куркума.

Защо хората одобряват добавки с куркумин?

Куркумата, универсална фалшификация и хранителен оцветител, служи както за кулинарни, по този начин и за здравословни цели. Основният му биоактивен съставен елемент, куркуминът, е виновен за множеството от приписваните му изгоди за здравето.

Добавките с куркумин са посочили капацитет за обезпечаване на следните преимущества:

  • Намаляване на възпалението: добавките с куркумин показват способността да намаляват възпалителните маркери и да облекчават признаците на възпалителни положения като артрит, псориазис и чревни болести. ( 4 )
  • Подобряване на антиоксидантния статус: Куркуминът и другите куркуминоиди имат мощни антиоксидантни свойства, които могат да оказват помощ за отбрана на клетките от увреждане, породено от свободните радикали, свързани със положения като диабет, сърдечни болести и рак. ( 5 ) ( 6 )
  • Подобряване на функционалността на кръвоносните съдове: Проучванията демонстрират, че добавките с куркумин могат да насърчат разширението на кръвоносните съдове, което води до нараснал кръвен поток и намалено кръвно налягане. ( 7 ) ( 8 )
  • Намален риск от сърдечни пристъпи: добавките с куркумин могат евентуално да понижат риска от сърдечни пристъпи посредством практикуване на противовъзпалителни резултати, възстановяване на ендотелната функционалност и позитивно повлияване на равнищата на холестерола. ( 9 ) ( 10 )
  • Противоракови свойства: Куркуминът е проучен за капацитета му да забавя растежа на раковите кафези и да провокира гибелта на раковите кафези. Продължаващите проучвания изследват приложението му при лекуване на разнообразни типове рак, в това число рак на гърдата, простатата, панкреаса, колоректалния и белия дроб. ( 11 ) ( 12 ) ( 13 )
  • Подкрепа за неврологично здраве: добавките с куркумин са посочили заричане за възстановяване на признаците, свързани с невродегенеративни болести като Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза и деменция. 

Важно е да се означи, че макар че тези изгоди са следени в научни проучвания, към момента се организират спомагателни изследвания, с цел да се разбере изцяло капацитетът на добавките с куркумин в тези области.

Странични резултати на куркума и куркумин

Куркумата и куркуминът нормално се смятат за безвредни, без докладвани обилни странични резултати. ( 14 )

Независимо от това, значимо е да се означи, че високите дози от тези добавки могат евентуално да доведат до странични резултати при някои човеци.

Куркума

Куркумата съдържа почти 2% оксалат, което при високи дози може да усили риска от камъни в бъбреците при податливи човеци. ( 15 )

Освен това, не всички налични в комерсиалната мрежа прахове от куркума са чисти, защото някои може да са фалшифицирани. Това значи, че се прибавят по-евтини и евентуално нездравословни съставки, без да се разкриват на етикета.

Проучванията демонстрират, че продаваната куркума на прахуляк може да съдържа пълнители като нишесте от маниока, ечемично, пшенично или ръжено брашно. ( 16 ) ( 17 )

Консумирането на куркума с пшенично, ечемичено или ръжено брашно може да аргументи нежелани реакции при хора с нетърпимост към глутен или целиакия.

Някои прахове от куркума могат също да включват съмнителни хранителни оцветители, които се прибавят за възстановяване на цвета, когато прахът се смеси с брашно.

Един подобен оцветител, постоянно употребен в Индия, е метанил жълто или киселинно жълто 36. Проучвания върху животни демонстрират, че високата консумация на метанил жълто може да докара до рак и неврологични увреждания. ( 18 ) ( 19 )

Въпреки че токсичните резултати на метанил жълтото не са изследвани при хора, използването му е противозаконна в Съединените щати и Европа. ( 20 ) ( 21 )

Някои прахове от куркума може също да съдържат нараснали равнища на олово, тежък метал, прочут със своята невротоксичност. ( 22 ) ( 23 )

Лекарствени взаимоотношения

Диетичната консумация на куркума не оказва доста въздействие върху метода, по който тялото ви метаболизира медикаментите. ( 24 )

Въпреки това е значимо да се означи, че куркумата може да взаимодейства с избрани медикаменти и да повлияе на техните дейности.

Например, куркумата има антикоагулантни свойства, което значи, че може да попречи на съсирването на кръвта. Когато се приема дружно с антикоагуланти или разредители на кръвта като аспирин, клопидогрел или варфарин, куркумата може да ускори техните резултати и да усили риска от прекалено кървене.

Куркумата може също да намали равнищата на кръвната захар и може да ускори резултатите на антидиабетните медикаменти или инсулина.

Тъй като куркумата има капацитет да намалява кръвното налягане, тя може да има адитивен резултат, когато се комбинира с антихипертензивни медикаменти.

Куркумата подкрепя храносмилането, като покачва равнищата на стомашна киселина, което може да попречи на успеваемостта на антиацидите.

Винаги, когато обмисляте да вземете нова добавка, значимо е първо да се консултирате с Вашия доктор. Те могат да дават насоки, да се уверят, че са осведомени с настоящите ви медикаменти и да ви предупредят за всички вероятни взаимоотношения, които могат да зародят.

Куркумин

Добавките с куркумин нормално се смятат за безвредни и не са докладвани неподходящи странични резултати при ниски дози. ( 25 )

Предишно изследване, включващо 10 възрастни, откри, че приемането на 490 mg куркумин на ден в продължение на една седмица не води до никакви странични резултати. ( 26 )

Скорошен обзор от 2021 година също заключава, че дози от почти 1000 mg куркумин дневно наподобява не предизвикват никакви неподходящи резултати. (27 )

Въпреки това, при по-високи дози, дребен брой човеци могат да получат леки странични резултати, които могат да включват:

  • Храносмилателни проблеми: Някои хора могат да се сблъскат с леки храносмилателни проблеми като отичане на корема, киселинен рефлукс, метеоризъм и диария, когато одобряват дневни дози, надвишаващи 1000 mg. ( 28 ) ( 29 )
  • Главоболие и гадене: Дози от 450 mg или по-високи са свързани с главоболие и гадене при дребен % от индивидите. ( 30 )
  • Кожен обрив: Макар и рядко, има известия за кожен обрив, появяващ се след банкет на дози от 8000 mg куркумин или по-високи. ( 31 )

При изследвания върху животни извънредно високи дози куркумин, вариращи от 2600 mg/kg телесно тегло на ден в продължение на 13 седмици или до 2 години, са били свързани със съществени странични резултати при плъхове. Тези резултати включват увеличаване на черния дроб, обезцветена четина, стомашни язви, инфектиране и нараснал риск от рак на червата или черния дроб. ( 32 )

Понастоящем няма доказателства, че по-ниски количества куркумин предизвикват тежки странични резултати при хора, когато се одобряват за къси интервали. Въпреки това липсват изследвания върху хора, които да изследват дълготрайните резултати.

Лекарствени взаимоотношения

Докато куркуминът нормално се смята за безвреден, някои изследвания демонстрират, че той може да повлияе на метода, по който избрани медикаменти се обработват от тялото, в това число антибиотици, антикоагуланти, антидепресанти, антихистамини, сърдечно-съдови медикаменти и химиотерапевтични сътрудници. ( 33 ) ( 34 )

Едно изследване демонстрира, че добавките с куркумин могат да задействат ген, който може да докара до понижени равнища на характерни антидепресанти и антипсихотични медикаменти. ( 35 )

В изследване върху животни куркуминът ускорява антидепресантните резултати на флуоксетин. ( 36 )

Куркуминът може също да увеличи равнищата на сулфасалазин (азулфидин), модифициращо болестта антиревматично лекарство (DMARD), употребявано за лекуване на улцерозен колит или ревматоиден артрит. ( 37 )

Важно е да се означи, че куркуминът може да попречи на противораковата интензивност на химиотерапевтичните медикаменти. Следователно лицата, подложени на химиотерапия, би трябвало да се съветват със своя снабдител на здравни услуги, преди да одобряват куркумин.

Подобно на куркумата, резултатите на куркумина върху тялото могат да взаимодействат с дейностите на някои медикаменти, които може да приемате.

Антикоагулантният резултат на куркумина може да докара до прекалено кървене, когато се комбинира с антикоагуланти или разредители на кръвта като аспирин, клопидогрел или варфарин.

Куркуминът може също да намали равнищата на кръвната захар и да ускори резултатите на антидиабетните медикаменти или инсулина.

Поради капацитета на куркумина да намалява кръвното налягане, той може да има адитивен резултат, когато се комбинира с антихипертензивни медикаменти.

Освен това, куркуминът може да увеличи равнищата на стомашна киселина, евентуално повлиявайки успеваемостта на антиацидите.

Изследванията за вероятните взаимоотношения сред добавките с куркумин и други медикаменти обаче са лимитирани и не дават задоволително доказателства, с цел да се дефинира дефинитивно дали приемането на куркумин взаимодейства с други медикаменти.

Ако приемате други медикаменти, целесъобразно е да се консултирате с вашия доктор или различен дипломиран медицински експерт, преди да обмислите добавки с куркумин.

Колко е прекалено много?

Няма публични рекомендации за банкет на куркума, както и няма открито оптимално възможно равнище на банкет.

Въпреки това е целесъобразно да се придържате към рекомендациите за дозиране, посочени на етикетите на добавките, с цел да избегнете превишаване на безвредните граници.

За разлика от тях има публични инструкции за приема на куркумин.

Съвместният експертен комитет на ФАО/СЗО по питателните добавки (JECFA) откри допустим хранителен банкет от 3 mg/kg телесно тегло дневно. ( 38 )

Например, мъж с тегло 81 kg би имаl целесъобразен банкет от 239 mg дневно.

Въпреки това, предходен обзор допуска, че дози, вариращи от 3 600 mg до 8 000 mg дневно, не водят до съществени странични резултати, а друго изследване откри, че единични дози от 12 000 mg се понасят добре. ( 39 )

Винаги е целесъобразно да се консултирате с доктор, преди да определите подобаващата дневна доза от добавка за вашите самостоятелни потребности.

Как да определим качеството на куркумата

Някои прахове от куркума може да съдържат неразкрити евтини добавки.

Идентифицирането на тези фалшифицирани прахове без химичен разбор може да бъде предизвикателство. Препоръчително е да изберете артикули от куркума, които са получили документ от реномирани организации.

Ако употребявате добавки с куркума или куркумин, изберете артикули, които са получили документи за качество от организации на трети страни.

Заключение

Добавките от куркума и куркумин нормално се понасят добре и не наподобява да имат обилни неподходящи резултати.

Въпреки това, при по-високи дози, някои хора могат да изпитат лек дискомфорт, като главоболие или диария.

Важно е да се означи, че нискокачествените артикули от куркума могат да бъдат нечисти с евтини пълнители, като пшенично нишесте, което може да аргументи нежелани реакции при хора с нетърпимост към глутен.

Ако сега приемате други медикаменти, целесъобразно е да се консултирате с вашия доктор, преди да започнете да приемате добавки с куркумин, защото те могат да взаимодействат с медикаменти като разредители на кръвта, инсулин или антихипертензивни медикаменти.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР