Консумацията на уиски в света се увеличава и мнозина залагат

...
Консумацията на уиски в света се увеличава и мнозина залагат
Коментари Харесай

Черната уиски гъба консумира захар и етанол

Консумацията на уиски в света се усилва и мнозина залагат на тази спиртна напитка, която с изключение на добра температура, постоянно има и прелестен мирис и усет. Информацията на Статиста показва, че единствено за 2021 година са продадени към 5.4 милиона касетки през 2021 година с по 9 бутилки всяка. Един забавен детайл е, че цифрата се покачва от 2013 година И един забавен детайл в цялата история е, че с изключение на произвеждане на уиски, жителите на Тенеси виждат и растежа на една доста странна гъба.

Така наречената гъба на уискито – позната е още като гъба на дестилерията – това е черна гъба с научното име Baudoinia compniacensis. Същата е известна като родственик на черния плесен и е известна с това, че може да аргументи доста съществени здравословни проблеми, в това число и върху здания. По-важният въпрос е: за какво същата пораства покрай дестилерии. След като уискито се дестилира и остане в бъчви за обогатяване на усета, сред 2 и 5 % от наличието се изпаряват. В взаимозависимост от количеството алкохол, сред 200 и 1000 тона етанол могат да бъдат изпуснати в околната среда.

Емисиите се разказват поетично като ангелския дял, само че съгласно науката, изпаренията въобще не доближават до парадайса и ангелите въобще не получават дял. Комбинацията от етанол и влага във въздуха водят до завъждането на избран тип гъби, които се хранят със захар и етанол – затова става въпрос за уиски гъбата. Като всяка друга гъба, тази се закача за всичко, което откри и стартира да употребява.

Всеки път, когато една дестиларна стартира да работи, предстоящо е да се появи и тази гъба. Оказва се, че от нея има единствено краткотрайно решение. Повечето хора наоколо до дестиларии са принудени да мият външните елементи на фасадите си благодарение на вода и белина. След няколко месеца се оказва, че гъбите се връщат още веднъж. Освен оскверняване на естетиката, паниките са ориентирани и към здравето. И тъкмо тук науката се интересува от следствията.

Медицината не е безапелационна дали тази гъба може да аргументи проблеми. Липсват доказателства за здравословни опасности или нанесени вреди. Препоръката на лекарите е постоянно да се носи защитна маска, ръкавици и очила, когато се прави опит за унищожаване на този пакостник. Хора със здравословни проблеми като астма или други болести по дихателните пътища, не би трябвало да бъдат покрай въпросната гъба или да се пробват да я отстраняват независимо.

Повечето поданици в Тенеси упорстват да се конфигурират въздушни филтри, които да отстраняват появяването на въпросната гъбичка. Един от жителите към този момент съди страната, тъй като отхвърля да реалокира дестилерията или най-малко да прави месечно разчистване на квартала. Филтрите остават в предишното като следващото искане, което няма да бъде оценено – повода е, че компанията се опасява да не промени усета на уискито.

В някои дестилерии в Калифорния се инсталират сходни филтри, които улавят етанола и по-късно го изгарят. Самата апаратура е много скъпа и е разумно, че не може да се види смяна при всички. Нека не забравяме, че откривателя на тази гъба е Антонин Баудин, който работи във френска дестилерия за коняк.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР