Консумацията на кафе може да намали наполовина риска от развитие

...
Консумацията на кафе може да намали наполовина риска от развитие
Коментари Харесай

Кафето снижава наполовина риска от рак на черния дроб

Консумацията на кафе може да понижи на половина риска от развиване на рак на черния дроб, откриха учени от университета „ Куинс " в Белфаст. Това се оповестява от MedicalXpress, оповестява БГНЕС.

Повече от седем години научната група е провеждала изследване с присъединяване на съвсем 472 000 души. Повече от 75% от тях постоянно употребяват ободряващата напитка.

По време на наблюдението у над 3 500 доброволци са открити злокачествени тумори. В 88 случая се оказало хепатоцелуларен карцином - най-често срещаният примитивен рак на черния дроб. Резултатите от проучването демонстрират, че при феновете на кафето, мляно или разтворимо, има 50% по-нисък риск от развиване на този вид онкологично заболяване спрямо останалите пациенти.

Според учените, доброволците, употребяващи напитката, по-често от други пушат, пият алкохол, имат висок холестерол, само че това не усилва възможностите им да се разболеят от рак. Вместо това при тази група не е следено влечение към болести като диабет, цироза на черния дроб, камъни в жлъчката и стомашни язви.

Според откривателите, позитивният резултат на кафето върху организма се дължи на високото наличие на антиоксиданти и кофеин.

„ Пиенето на кафе обаче не защищава от рак на черния дроб толкоз, колкото отхвърли от тютюнопушене, намаляването на потреблението на алкохол или загубата на телесно тегло ", споделя Ким Ту Тран, един от създателите на изследването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР