Консумацията на чия, окачествена като суперхрана, помага за контролиране на

...
Консумацията на чия, окачествена като суперхрана, помага за контролиране на
Коментари Харесай

Чията сваля нивото на кръвната захар

Консумацията на чия, окачествена като суперхрана, оказва помощ за управление на равнищата на кръвната захар и за предотвратяване от евентуално развиване на диабет вид 2, написа в. "Дейли експрес ", базирайки се на аржентински експерти.

Диабет вид 2 се характеризира с незадоволително произвеждане на хормона инсулин от панкреаса, което затруднява тялото да трансформира кръвната захар в сила. Сред признаците на болестта са необяснима загуба на тегло, отмалялост, жадност, чести позиви за уриниране. Пациентите с диабет вид 2 са изложени на до пет пъти по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, бъбречна незадоволително и загуба на зрение, добавя Българска телеграфна агенция.

Рискът от нараснала кръвна захар може да се понижи посредством избягването на избрани храни и наблягането на други, като да вземем за пример чия. Семената на чията са отличен източник на фибри, потребни мазнини и калций. За да открият по какъв начин чията оказва помощ за предотвратяване от метаболитни положения като дислипидемия (повишено количество мазнини в кръвта) и инсулинова устойчивост - фактори в развиването на диабет, експерти от университета на Литорал, Аржентина, са създали две проучвания с мишки.

В първия опит учените са тествали по какъв начин здрави гризачи реагират на триседмична богата на захароза диета, в която семената от чия съставляват главния хранителен източник на мазнини. Във втория тест здрави мишки са били подложени на тримесечна диета, богата на захароза, тъй че да развият дислипидемия и инсулинова устойчивост. След това режимът на хранене е бил удължен с още два месеца, като в диетата е включена и чия. Резултатите от първия опит са посочили, че потреблението на чия защищава от развиване на дислипидемия и инсулинова устойчивост. При втория тест гризачите, развили двете положения, изцяло са се възстановили от тях след включването на суперхраната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР