Консултациите с парламентарно представените партии за съставяне на правителство при

...
Консултациите с парламентарно представените партии за съставяне на правителство при
Коментари Харесай

Румен Радев ще проведе втората консултация за съставяне на правителство в понеделник

Консултациите с парламентарно показаните партии за сформиране на държавно управление при президента Румен Радев ще продължат в понеделник, когато президентът ще организира втората среща от формата.

Това съобщи президентът пред публицисти след визитата си в Тараклийския държавен университет “Григорий Цамблак ” в Молдова - просветително средище на бесарабските българи в района.

" Консултациите не престават, само че би трябвало ясно схващане от страна на партиите, че би трябвало да има разговор и компромис. Цикълът от избори не е положително решение. Кога ще връча първия мандат, зависи от протичащото се на консултациите ", посочи президентът.

Университетът, който е открит през 2004 година и е кръстен на българския свещеник Григорий Цамблак, е единственото висше образователно заведение отвън България, в което се преподава разширено проучване на български език и литература, просвета, история, музика. България всяка година обезпечава стипендия и прехрана за банкет на 100 студенти и докторанти от Университета.

Заради просветителната промяна в Молдова Университетът имаше заплаха да закупи университетския си статут и да стане филиал на Държавния педагогичен институт в Кишинев, само че след напъните на българската страна в диалози с Кишинев в последна сметка остана без значение образователно заведение. Засега.

В района Тараклия в южната част на Молдова има към 50 000 бесарабски българи, без да се броят живеещите в непризнатата Приднестровска молдавска република. Останалата част от бесарабските българи живеят в Украйна, където е и най-големият им брой.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР