Консултациите при президента Румен Радев, свързани с процедурата за избор

...
Консултациите при президента Румен Радев, свързани с процедурата за избор
Коментари Харесай

Президентът се среща с Лозан Панов за следващия главен прокурор

Консултациите при президента Румен Радев, свързани с процедурата за избор на идващ основен прокурор, не престават през днешния ден със среща с ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов.

Радев се срещна със Сотир Цацаров, който е изразил противоречие с ранния старт на консултациите за идващия на поста му. По време на едночасовата среща с президента Румен Радев той е напомнил, че мандатът му изтича на 10 януари и че преди 10 юли е невероятно да стартира процедурата за избор на новия обвинител №1.

Освен това той е предизвестил и за заплахата президентските съвещания да бъдат възприети като опит за въздействие върху решението на Висш съдебен съвет, което правосъдният кадрови орган би трябвало да вземе без значение. Държавният глава го е уверил изрично, че това са единствено съвещания, а не опит за интервенция в работата на самостоятелните правосъдни кадровици.

С Цацаров президентът е разискал и възможни законодателни промени, свързани с фигурата на основния прокурор и евронаблюдението над правосъдна система. По тази тематика Лозан Панов и обвинител номер едно са диаметрално разнообразни позиции. Според Панов основният прокурор има свръхправомощия, с които злоупотребява, а мониторингът над България би трябвало да остане, като последна гаранция за продължение на промяната в правораздаването, напомня БНР.  Според  Цацаров тези позиции на арбитър номер едно са политически стимулирани.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР