Консултациите на Румен Радев и Демократична България за съставянето на

...
Консултациите на Румен Радев и Демократична България за съставянето на
Коментари Харесай

Напрежение на Дондуков2: Радев и ДБ - в престрелка за оръжията за Украйна

Консултациите на Румен Радев и " Демократична България " за съставянето на кабинет минаха в спор и престрелка за оръжията и Украйна, заради цялостното разминаване на позициите на президента и демократите.

Като боен съм извънредно сериозен към вашите апели да се разоръжим по време на война преди да сме доставили ново въоръжение, сподели Радев на Демократична България и попита в какви периоди са техните визии това да се случи.

По мотив въпроса на Радев за въоръжаването, Иванов изясни: Не твърдим, че разполагаме с съответни числа за съответни качества. Целта ни бе изпълнителната власт да получи политическа поддръжка, че може да вземе решение, което да покаже, че можем да носим отговорност като член на съюзите, в които членуваме, и да окаже поддръжка на Украйна, както всички останали страни направиха. Не сме указвали какво оръжие би трябвало да се даде, това е въпрос на преценка на изпълнителната власт.

Това решение трябваше напълно да се вземе от изпълнителната власт, нуждата да се намесва Народното събрание не бе добър знак. Решението дава необятен мандат за цялостна рационализация на армията и дава причини при диалози със съдружниците ни да сме заслужен сътрудник, на който може да се има доверие, изясни Иванов.

Вие говорите за замесване на страната в огъня на войната, само че дано си даваме сметка, че в случай че ние сме една страна, която не може да споделя отговорностите за сигурността в Източна Европа пред лицето на една експанзия. Това не е просто двустранен спор, за който да вдигнем ръце и да каже - да се оправят. А част от дълготрайна политика на Путин по реконструирането на неговото имперско въздействие в Източна Европа. Това е предизвикателство и директно по отношение на нашата сигурност, и по отношение на съюзите, в които членуваме.

И способността ни не просто да си зариваме главата в пясъка и да споделяме: Украинците да се оправят. Способността ни да кажем, че можем да носим съюзническа отговорност, е доста значима. Нека да е ясно, че в случай че Путин успее, няма по какъв начин да откри обективен и дълготраен мир, а най-малкото мир в наш интерес, тъй като това значи всеки оттук насетне с политика на силата да постанова вижданията си в нашия район, изясни Иванов. Затова за Демократична България било значимо да се даде политически знак, а се оставяло на управлението на МО да реши по кое време и какво можем да дадем като оръжие на Украйна.

Националната сигурност е фундаментът на държавността. Солидарността е извънредно значима. Най-важният ни ангажимент към Алианса е да можем да генерираме и поддържаме нашите отбранителни качества, подсети обаче Радев. Вие в продължение на месеци проповядвахте една теза - че модернизацията на армията ни би трябвало да се обвърже с даването на оръжие за Украйна. Казвате - ние даваме оръжие на Украйна, получаваме натовско. Как си го представяте този развой, попита президентът.

Мислех, че сме на съвещания за сформиране на държавно управление, само че няма проблем да проведем и този разговор, учуди се Иванов на задълбаването в тематиката.

Никога не сме обвързвали тези два процеса. Никога не сме казвали първо даваме, след това получаваме. Лошото е, че поредност от държавни управления отхвърлиха да са дейни и трябваше да се намеси Народното събрание. Решението му бе сложно и дава сложен инструментариум на изпълнителната власт да бъде по-активна и да покаже взаимност в границите на това, което можем, без да се лишаваме от качества. И аз съм задоволен, в последните дни министърът на защитата сподели, че можем да дадем - няколко самолета бяха посочени, сподели Иванов. Очевидно това става, без да се лишаваме от благоприятни условия, оказа се допустимо, добави той.

Снимка: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР