Консултативен съвет за национална сигурност беше свикан от президента Румен

...
Консултативен съвет за национална сигурност беше свикан от президента Румен
Коментари Харесай

КСНС излезе с препоръки заради кризата в Близкия изток

Консултативен съвет за национална сигурност беше призован от президента Румен Радев във връзка ескалирането на напрежението в Близкия Изток. След съвещанието президентът Румен Радев съобщи, че участниците в Съвета са се обединили към позицията, че ескалация на рецесията заплашва мира освен в районен, само че и в световен мащаб. Съветът смята, че страните би трябвало да заобикалят всевъзможни дейности, водещи към ескалация, като в същото време положат спомагателни старания за осъществяване на ефикасен разговор и намиране на кротичък излаз от обстановката с дипломатически средства.

КСНС излезе с пет рекомендации по отношение на рецесията.

КСНС разиска развиването на ситуацията в района на Близкия изток и произлизащите от усложнената среда на сигурност евентуални рискови закани за България, съобщи след съвещанието президентът Радев.

В рамките на съвещанието е било очебийно, че в актуалния свят всеки акт на принуждение и експанзия има капацитет да провокира последствия с непредвидими темперамент и мащаб.
" КСНС изрази угриженост по отношение на развиването на обстановката в Ирак и района като регистрира нуждата от незабавна деескалация на напрежението и възпиране от приложимост на мощ. Участниците в Съвета се сплотиха към позицията, че ескалация на рецесията заплашва мира освен в районен, само че и в световен мащаб. Съветът смята, че страните би трябвало да заобикалят всевъзможни дейности, водещи към ескалация, като в същото време положат спомагателни старания за осъществяване на ефикасен разговор и намиране на кротичък излаз от обстановката с дипломатически средства, както и опазване на постигнатите договорености по нуклеарното съглашение с Иран ", сподели още Радев.  © Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия
С оглед на развиването на ситуацията в Близкия Изток КСНС насочва следните рекомендации:

- да се поддържа национална позиция в подтекста на усложнената среда в Близкия Изток с акцент върху нуждата от деескалация на напрежението и разрешаване на рецесията с потребление на дипломатически средства. Позицията следва да бъде поредно отстоявана на всички равнища в национален, интернационален и съюзен формат.

- службите за сигурност да реализират непрекъснат мониторинг на обстановката и да проучват всички процеси с капацитет за генериране на опасности и закани за националната сигурност.

- Министерство на вътрешните работи да поддържа потенциал с непрекъснат контакт с българските жители, намиращи се в зоните за напрежение като при нужда актуализира създадените рекомендации за гарантиране на тяхната сигурност.

- Министерство на защитата за предприеме нужните ограничения са обезпечаване на сигурността на българските военнослужещи, участващи в задачи и интервенция зад граница.

- при смяна на ситуацията да се подхващат спомагателни ограничения за отбрана на популацията и обектите от сериозната инфраструктура на страната.
 © Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия
На съвещанието участваха министър-председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева, началникът на защитата ген. Андрей Боцев, министърът на защитата и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, вътрешният министър Младен Маринов, финансовият министър Владислав Горанов, външният министър Екатерина Захариева, водачите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и други


Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР