Консултативен съвет по политиките за младежта към кмета на Община

...
Консултативен съвет по политиките за младежта към кмета на Община
Коментари Харесай

Създават Консултативен съвет по политиките за младежта към Община Плевен

Консултативен съвет по политиките за младежта към кмета на Община Плевен ще подкрепя общината при реализиране на младежката политика на локално равнище. Решението за основаването на консултативния орган е признато от Общинския съвет на съвещанието в края на м. февруари, дружно с устав за работа и е в осъществяване на наредбите на Закона за младежта.

Основната функционалност на основания съвет е да подкрепя кмета при реализиране на общинската политика за младежта, като дава мнения и оферти, свързани с правене на годишния общински проект за младежта; взе участие в създаване на тактики, стратегии и планове, свързани с развиването на младежките действия на локално ниво; координира дейностите на младежите в разнообразни области на публичния живот; предизвиква връзките и взаимоотношенията сред младежите на районно, национално и интернационално ниво; спомага в реализация на юношески планове, доброволчески и други начинания.

Съставът на Общинския съвещателен съвет по въпросите за младежта ще включва 11 души - ръководител и членове: представители на юношески организации, работещи на територията на общината; представители на НПО-та, работещи с и за младите хора; представители на училищен и студентски съвети; представители на институции и организации, които реализират активност в поддръжка и развиване на младежите. Мандатът на съвета е 1 година.

С решение на Общинския съвет е признат и Годишен проект за младежта на Община Плевен за 2023 година Документът е според условията на Закона за младежта и Националната тактика за младежта 2021-2030 и дефинира задачите и целите на общинската политика в тази сфера. Планът съдържа: цели и характерни цели за осъществяване на общинската политика за младежта; ограничения за постигането на целите; изложение на дейности; организация и съгласуваност. Предвидените действия в него са в разнообразни насоки: интензивно присъединяване във образуване на общинската младежка политика; разпространение на доброволческия труд; подкрепяне съдействието сред юношески организации на локално, районно и национално ниво; даване на повече благоприятни условия за присъединяване на младите в публичния живот; обмяна на опит и положителни практики; поощряване на предприемачеството измежду младите хора; разпространение на природосъобразния и здравословен метод на живот; и други

В Плана се подчертава и на това, че едно от главните провокации в реализирането на младежките политики е реализиране на ангажираност и мотивация на младите да останат и да се осъществят в родните си места и в страната. Личната им реализация и пълноценно присъединяване в публичния живот е обвързвана с положителното обучение, като в тази връзка се показва, че в община Плевен има добре развита общинската просветителна мрежа, включваща 47 учебни заведения, 32 детски градини, висши образователни заведения - Медицински университет и Педагогически лицей, детски и юношески центрове за развиване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР