Консултативен съвет може да ускори приложението на технологиятаРосен Желязков (в

...
Консултативен съвет може да ускори приложението на технологиятаРосен Желязков (в
Коментари Харесай

Правителството подкрепи идея за изкуствения интелект

Консултативен съвет може да форсира приложението на технологията

Росен Желязков (в средата) прикани бизнесът да взе участие в публичните разисквания на стратегическите документи, свързани с развиването на изкуствения разсъдък (снимка: МТИТС)

Консултативен съвет сред държавното управление, промишлеността и специалисти от разнообразни браншове може да форсира приложението на изкуствения разсъдък. Идеята бе стартирана на кръгла маса по въпросите на цифровата стопанска система, проведена от Американската комерсиална камара в България.

Подобен съвет може да подкрепи и ефикасното потребление на европейския суперкомпютър в България, считат участвалите в срещата представители на ИТ бизнеса. Идеята бе подкрепена и от министъра на превоза, осведомителните технологии и известия Росен Желязков.
още по тематиката
Той прикани бизнесът да взе участие в публичните разисквания на стратегическите документи, свързани с развиването на изкуствения разсъдък – Национална стратегия „ Цифрова България ”, Стратегия Индустрия 4.0 и Стратегия електронно ръководство.

„ Тук е вашата роля като експерти, да създадем витални, а не просто кухи следващи тактики. Тяхното приложение по-късно ще бъде доста ясно артикулирано, тогава когато става въпрос за съответни пътни карти, планове и потребление на новите финансови принадлежности ”, съобщи Росен Желязков.

По думите на министъра, на национално равнище е стартирана необятна полемика измежду другите администрации за ролята и метода към новите технологии. Като основни области, в които изкуственият разсъдък ще има изключително огромно значение, за момента са избрани промишлеността, образованието, опазването на здравето и обществената администрация.

„ Важният миг не е толкоз софтуерният, а регулаторният и опцията за слагането и дефинирането на ясни цели, тъй че промишленост и страна да вървят ръка за ръка и да не се основава нито свръх протекционизъм, нито свръх регулация ”, сподели Росен Желязков.

Той осведоми, че към този момент е провел срещи с представители на общински администрации и Дирекцията за народен строителен надзор, с цел да бъдат разисквани законодателните разпореждания, които ще се ползват при  разрастване на базови станции за 5G мрежи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР