Консултантски фирми за кариерно развитие никнат като гъби в Китай

...
Консултантски фирми за кариерно развитие никнат като гъби в Китай
Коментари Харесай

Китайски студенти плащат по 12 хил. долара за кариера на Уолстрийт

Консултантски компании за кариерно развиване никнат като гъби в Китай през последните години. Те вземат по 12 хиляди щ. $ и повече, с цел да оказват помощ на студенти да стажуват и вероятно да стартират работа в едри компании от Уолстрийт като " Голдмън Сакс груп " и " Ситигруп ". 

Програмите оферират " ходатайства " на студентите като ги свързват с банкери, които да им оказват помощ със тактиката, основаването на контакти, съставянето на мотивационни писма и даже с вътрешни рекомендации, вещаещи триумф при приемане на работа от Шанхай до Ню Йорк. Агенциите настояват, че са привлекли експерти от авторитетни банки и даже от фондове и от компании за частни капитали.

Тази процедура се нападна от възходящ брой критици, които питат дали е честно или удачно за бранша да бъде обещано още едно рамо на по-заможните. Повдигат се и ред етични опасения по отношение на банкерите, които, в някои случаи даже без да осведомят работодателите си, поемат втора работа против комисионна. 

Китайските банкери, работещи като ментори с организациите и вземат пари за вътрешните рекомендации, се усилват безотговорно през последните години. И слагат сериозния въпрос: в случай че някой заплаща на някого, с цел да напише автобиографията му или да завоюва първия кръг при интервютата, честно ли е към другите претенденти за работа, които не могат да си разрешат сходен пакет. 

Надпреварата за работни места идва в миг когато интернационалните и локални банки стартират да наемат чиновници в Китай откакто страната отвори финансовите си пазари за света.

Например, " Голдмън Сакс ", " Ю Би Ес груп " и " Креди Сюис " желаят да удвоят и даже да утроят личния състав си до момента в който " ловуват " за китайски богаташи. Този порив не съумява да внесе успокоение в комплицирания пазар на труда. В поразения от пандемията финансов бранш разкриването на нови работни места е паднало с 12% през 2020-а, а за всяка оповестена позиция в доверителните и капиталовите фондове и във компаниите за скъпи бумаги се състезават по към 40 претенденти, по информация на уеб страницата за набиране на чиновници Zhaopin.com.  

По-широкият пазар на труда е най-неблагоприятен от десетилетия с рекордните си 9.1 млн. свежо дипломирани китайски студенти. Техните редици набъбват в допълнение от тълпите приключили зад граница техни съграждани, които се връщат вкъщи поради растящото напрежение със Запада и триумфите на страната им в преодоляването на пандемията, която към момента вилнее в доста страни. 

Стажовете и консултирането на кариерното развиване не са лимитирани до Китай

Това е сериозен бизнес и в Съединени американски щати, като тази ниша е надхвърлила 16 милиарда $ през предходната година, по данни на организацията за пазарни изследвания IBISworld. Американските компании също твърдят, че могат да обезпечат експерти и ментори. Например, играчът от бранша Wall Street Oasis твърди, че разполага с над 1000 разнообразни специалисти, от които да се избира, и предлага пакети, вариращи от 79 до 1390 $.

Базираната в китайската провинция Чънду DreambigCareer, учредена през 2013-а и помагаща на китайци за образование зад граница, е имала 4 хиляди клиенти през 2020-а - четирикратно нарастване за последните четири години, осведоми Джоузеф Гуо - един от съоснователите на организацията и основен действен шеф, който е някогашен банкер на " Креди Сюис ". Нейна стратегия, наречена Blackbell, се продава най-много на приключили колежи и на студенти втора година, с цел да им помоне за стажовете в ранните им академични години. Тя предлага над 100 часа за подготовка и всеки студент може да употребява четири-пет ментори, твърди Гуо. Той добавя, че сесиите са главно онлайн, само че е имало случай наставник в Лондон да заведе студент " на по напитка ", с цел да му помогне в основаването на контакти. Таксите на DreambigCareer варират от няколкостотин $ до над 10 хиляди $, което е в ниския диапазон на комисионите в тази ниша.

" 100% тествани "

Всичките ментори са " 100% тествани ", твърди Гуо. Мнозинството от тях са получили утвърждение от работодателите си преди да поемат спомагателните функционалности, само че не се изключва опцията да има работещи и " незаконно ". Някои от менторите даже са сложили изискване да останат анонимни и са поискали техни " питомци " да не бъдат изпращани като стажанти във компаниите, в които работят, с цел да се избегне спор на ползи.  

Менторите по предписание могат да вземат по 100 и повече $ на час за своите упътвания, настояват поискали анонимност лица от сектора.

Представител на Breadoffer, който, по информация от маркетингови материали взема по 12 хиляди $ за споразумяване на работа в " Голдмън Сакс ", твърди, че предлаганите пакети не подсигуряват цялостна заетос в която и да било компания. Агенцията желае по 9 хиляди $ за постъпване в китайския финансов колос " Ситик сикюритис ".

Фирмата от Шанхай Wall Street Tequila, за която студенти и експерти настояват, че има най-високи " цени ", оповестява на формалния си уебсайт Wechat, че е помогнала на над 3 хиляди студенти да получат високоплатени оферти от 1 млн. юана (152,680 долара) през последните седем години. Нейният създател Джери Сън, който е някогашен анализатор в " Джей Пи Моргън Чейз ", разяснява за китайска медия още през 2017-а, че е обучил повече от половината китайци, работещи в деветте водещи световни банки, в интервала 2015-2017-а. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР