Консултантската компания KPMG е подложена на силен натиск във Великобритания

...
Консултантската компания KPMG е подложена на силен натиск във Великобритания
Коментари Харесай


Консултантската компания KPMG е подложена на силен натиск във Великобритания заради ролята си в

Консултантската компания KPMG е подложена на мощен напън във Англия поради ролята си в колапса на английския строителен колос Carillion. KPMG е дала позитивна оценка на финансовите доклади на Carillion единствено преди 10 месеца, написа английският в. " Телеграф ".

Съветът по финансови доклади FRC даде знак, че приготвя инспекция поради пропуски в одита. 

Надзорният орган разгласи, че не е почнал публично следствие, само че поради разразилата се политическа стихия към банкрута уточни, че има пълномощия " да проверява събитията към одита на Carillion и дейностите на счетоводителите ".

30 000 подизпълнители в риск

Компанията колос отговаряше за доста инфраструктурни планове, в това число лечебни заведения и пътища. Забавяне по няколко контракта докара до отписване на основна част от финансите ѝ и финансов колапс. Според предварителните оценки Carillion дължи към 1 милиард паунда на подизпълнители, поради което към 30 000 компании по веригата могат да се окажат със съществени финансови усложнения.

В началото на 2018-а FRC отвори досие по случая Carillion за наличието и актуалността на дадената на вложителите предишния юли, която включвала и пагубна прогноза за приходите. Според финансови анализатори от лондонското Сити, представени от " Телеграф ", стоковият пазар може да е бил измамен от политиката на компанията по обявяване на приходите.

На 10 юли 2017 година компанията провокира потрес на пазара, отписвайки 845 милиона - множеството поради огромни контракти за публично-частни партньорства за градеж на лечебни заведения и пътища. Седмица по-късно Carillion печели голям контракт за 6,6 милиарда паунда за градеж на високоскоростен жп път. Решението провокира голям брой рецензии. Междувременно компанията бе принудена да отпише още 200 милиона паунса и да се раздели с дългогодишния си началник. На 15 януари, след несполучливи опити да си обезпечи поддръжка от държавното управление и кредиторите, тя влезе в процедура по разпродажба.

Ролята на KPMG

Предстои надзорният орган във Англия да проверява ролята на KPMG, която всяка година от 1999-а до момента одитира финансовото положение на Carillion, а за услугите си е получила общо 29,4 милиона паунда.

В последния си годишен отчет Carillion разказва работата на KPMG като " висококачествена и доста ефикасна ", а заключенията ѝ като " рационални ". KPMG е одобрила оценката за жизнеспособността на компанията, определяйки я като задоволително мощна, с цел да оцелее финансово идващите три години. Само три месеца по-късно строителният колос призна надценени доходи, кешови наличия и активи, а финансовият колапс пристигна 320 дни след заключението на KPMG.

От KPMG разясниха, че одитът им е осъществен " по подобаващ и виновен метод ", а техни счетоводители са взели присъединяване в разкриванетпо на финансовите проблеми на Carillion предходната година. " Признаваме, че е значимо регулаторните органи, които работят в полза на обществото, да прегледат значими случаи и несъмнено, ще сътрудничим изцяло на всички запитвания, които FRC или други регулаторни органи насочат ", добави представител на KPMG.

Случаят повтаря одита на КТБ

Сходен сюжет се разигра и у нас към банкрута на КТБ. Последните одити на банката преди банкрута бяха направени точно от KPMG и заключенията бяха, че тя е в положително финансово положение. През 2015 година одиторската компания „ КПМГ България “ бе санкционирана със 100 000 лв. поради пропуските в одитите на КТБ, а прокуратурата изиска лишаване на лиценза ѝ.

По време на дебатите в Народното събрание за това дали КТБ да бъде избавена или не ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова уточни измежду отговорните за случилото се с банката и „ КПМГ “, която е заверявала докладите на банката, без да уточни някакви нередности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР