"Конструкцията на парижката катедрала "Нотр Дам" е устойчива след пожара,

...
"Конструкцията на парижката катедрала "Нотр Дам" е устойчива след пожара,
Коментари Харесай

Конструкцията на Нотр Дам е устойчива, но има уязвими места

"Конструкцията на парижката катедрала "Нотр Дам " е устойчива след пожара, само че са открити уязвими места, изключително на равнището на свода ", заяви държавният секретар във френското министерство на вътрешните работи Лоран Нунес, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Спасяването на катедралата беше въпрос на четвърт час до половин час ", добави държавният секретар, като похвали смелостта на пожарникарите.

"След като пожарът към този момент е сподавен, главната цел е да се предотврати появяването на нови слаби места ", акцентира Нунес на конференция, говорейки покрай катедралата. Като цяло структурата е устойчива, само че има уязвими места на равнището на свода и в северната част на постройката. Това е наложило евакуацията на пет жилищни блока, намиращи се в съседство.
Работите по гарантиране на сигурността в "Нотр Дам " ще продължат към 48 часа.

"След това пожарникарите ще могат да влязат в постройката дружно със чиновници на министерството на културата, с цел да изнесат произведения, доста от които не са потърпевши ", съобщи Нунес. Няколко министри от френското държавно управление участваха през днешния ден в съвещание при закрити порти под председателството на премиера Едуар Филип, с цел да приготвят проект за възобновяване на катедралата. Присъстваха министърът на културата Франк Ристер, министърът на обществените сметки и финанси Жералд Дарманен, държавният секретар Лоран Нунес и говорителката на държавното управление Сибет Ндиайе.

Срещата продължи към час и четвърт. На нея са били разисквани оферти за възобновяване на "Нотр Дам ", които ще бъдат показани на президента Еманюел Макрон. "Не бяха взети решения, а беше разисквана обстановката ", съобщи участник в нея. След пожара беше открита национална сметка, в която незабавно започнаха да идват дарения за възобновяване на катедралата.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР