Конституцията на Обединеното кралство не дава ясен отговор на въпроса,

...
Конституцията на Обединеното кралство не дава ясен отговор на въпроса,
Коментари Харесай

План "Б" или кой ще управлява Великобритания, ако COVID-19 пребори Борис Джонсън

Конституцията на Обединеното кралство не дава явен отговор на въпроса, който доста британци си задават сега. Какво ще се случи, в случай че министър-председателят Борис Джонсън, който бе признат за проучвания в болница, откакто прояви признаци на ковид, няма да може да продължи да извършва отговорностите си на министър председател?

БЛИЦ напомня, че Джонсън бе признат в болница в неделя, по думите му, за "рутинни проучвания ", откакто продължава да се бори с кашлицата и високата температура към този момент 10 дни, откакто даде позитивна проба за ковид . Това съобщи Ройтерс.

От офиса на премиера обявиха, че той ще продължи да управлява държавното управление , както направи и откакто на 27 март самичък се сложи под изолираност на "Даунинг стрийт " 10, прецизира Българска телеграфна агенция.

От кабинета обявиха, че английският външен министър и първи министър Доминик Рааб ще замества Джонсън при нужда. Рааб председателстваше днешното съвещание на държавното управление, отдадено на битката с ковид, и ще продължи да ръководи сходни съвещания, до момента в който Джонсън е в болница.

"Рааб официално би трябвало да замества Джонсън ", до момента в който министър председателят се завърне, съобщи Пол Гудман, редактор на авторитетния в средите на Консервативната партия уеб страница ConservativeHome.

Британската конституция обаче, която е общ брой от остарели и съдържащи несъгласия между тях прецеденти, не предлага явен авариен проект за заменяне на настоящия министър председател.

"Не сме се озовавали в сходна обстановка и преди не се е налагало да мислим по този въпрос от тази позиция ", сподели пред Ройтерс Кейтрин Хадън, старши теоретичен помощник в Института за ръководство, откакто Джонсън даде позитивна проба за ковид.

Няма ясни правила за това какво да се предприеме, в случай че министър председателят или различен почитан чиновник не може повече да извършва отговорностите си.

През юни 1953 година тогавашният английски министър председател Уинстън Чърчил получава удар, до момента в който е на власт. Състоянието му е непокътнато в загадка толкоз добре, че даже част от високопоставените министри не схващат за него. Чърчил изненадва лекарите, като се възвръща и продължава да извършва отговорностите си. Той се завръща на "Даунинг стрийт " два месеца след удара.

В по-скорошната английска история на премиера Тони Блеър на два пъти му се постанова да се подложи на лекуване поради проблеми със сърцето, като и двата пъти бързо се връща към осъществяването на служебните си отговорности.

Боб Кърслейк, началник на държавната администрация в интервала от януари 2012 до септември 2014 година, съобщи пред "Скай нюз " след новината за позитивната проба на Джонсън, че държавните чиновници би трябвало да знаят какво ще се случи, в случай че високопоставените министри няма да мога да извършват функционалностите си. Потенциалната загуба на координатора на политиките на държавното управление Майкъл Гоув би била сериозен удар, посочи Кърслейк.

Хадън от Института за ръководство обърна внимание, че някои пълномощия се упражняват извънредно от членовете на кабинета и поражда въпросът какво би се случило, в случай че тях ги няма.

"Ако стигнем до стадий, в който министрите не могат да извършват функционалностите си, поражда въпросът дали да не ги заместват младшите министри в министерствата им ", споделя тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР