Конституцията може да се променя само в отделни пунктове, ако

...
Конституцията може да се променя само в отделни пунктове, ако
Коментари Харесай

Комерсант: Дмитрий Медведев залага на силната съдийска ръка

Конституцията може да се трансформира единствено в обособени пунктове, в случай че това е нужно за " актуализация на статута на органите на властта, за развиване на едни или други права ", написа съветският министър председател Дмитрий Медведев в публикация за списание " Закон ", оповестена във връзка на 25-годишнината на настоящия съветски Основен закон. Медведев предвижда " усилване на правосъдната власт ", тъй като единствено тя може да стане " мотор " за промени, които " ще разрешат да се приближим до въплъщаване на идеалите за демократична страна ".

В публикацията си Медведев предсказва, че Русия я чака " епоха на съдилищата ". Той се базира на чл.18 от Основния закон, който " директно показва, че правата и свободите на индивида и жителя дефинират смисъла, наличието и използването на законите, активността на законодателната и изпълнителната власт, локалното самоуправление, и се подсигуряват от правораздаването ".

Медведев отбелязва, че към този момент " е образувана система на органи на властта на федерално, районно и муниципално ниво, компетенцията на които ясно е разграничена от закона ", а съгласно Конституцията " точно органите на властта подсигуряват реализацията на правата и свободите на индивида ". Сега, съгласно премиера, " би трябвало да се направи по този начин, че целият държавен уред да работи не като движимост за себе си, а да бъде ориентиран към реализация на правилата на актуалната демократична страна ".

" На идващия стадий би трябвало да се извърши преход от централизация на държавното строителство към развиване на свободата на индивида, към насърчаване на неговата самодейност ", отбелязва Медведев.

Той декларира, че " усилването на правосъдната власт " ще бъде най-краткият път към подобен резултат, тъй като то " по предписание по едно и също време довежда и до развиване на правата на индивида ". " Именно правосъдната власт неизбежно ще стане " мотор " на преобразованията, които ще разрешат да се приближим до въплъщението на идеала за демократична страна ", убеден е Медведев.

Премиерът не показва ограниченията, които ще са нужни за усилването на правосъдната власт, само че отбелязва, че за доближаване към " идеала за демократична страна " са противопоказани " решителни промени в текста " на Конституцията, а още по-малко приемането на нова. " Конституцията по принцип би трябвало да бъде безконечна ", а е възможно единствено " прицелно " поправяне, " ориентирано към актуализация на статута на органите на властта, към развиване на едни или други права ", написа Медведев, припомняйки опита от поправките на Конституцията по времето на неговото президентство. Това се наложи, да напомним, за увеличение на периода на пълномощията на президента (от 4 на 6 г.) и на депутатите в Държавната дума (от 4 на 5 г.)

" Конституцията от 1993 година се състоя като " конституция на страната ", сподели пред " Комерсант " ръководещият сътрудник на консултантската организация " Румянцев и сътрудници " Олег Румянцев, който в интервала 1990-1993 година бе виновен секретар на Конституционната комисия при Върховния съвет на Руската федерация, създала един от разновидностите на Основния закон. " Но в този момент сме в нова ера и стратегическата задача е да я създадем " конституция на обществото ", счита Румянцев. Той не прецизира какви държавни органи или публични сили са способни да решат тази задача.

" Засилването на правосъдната власт " ще изисква действителна самостоятелност на съдиите, която в този момент в немалка степен е условна, сподели пред " Комерсант " конституционната съдийка в оставка Тамара Моршчакова. Според нея " от самостоятелни съдии са заинтригувани всички жители, тъй като това е единственият метод да защитят своите права ". Но органите на властта са заинтригувани от самостоятелен съд " единствено когато властта е сменяема " и те се нуждаят от отбрана от самостоятелен съд.

Директорът на Института за мониторинг на успеваемостта на правоприлагането Елена Лукянова се съмнява, че построената за 25 година система на властта (в Русия) подхожда на правилата на демократичната страна, заложени в Конституцията, само че й импонира желанието на Медведев за " усилване на правосъдната власт ". " За тази цел обаче ще се наложи съществена правосъдна промяна,без която отбраната на правата на индивида е невъзможна. Съдебната система би трябвало да се промени, тя е порочна всъщност и е кадрово непригодна, отбелязва тя. "

(От БТА)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР