Конституцията изрично забранява членовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет

...
Конституцията изрично забранява членовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Президентът изпрати становище до Конституционния съд за съдебните инспектори

Конституцията категорично не разрешава членовете на Инспектората към Висшия правосъден съвет да се избират за два поредни мандата, а оставането им след края на първия, значи де факто осъществяване на втори мандат.

Това се споделя в мнение на президент Румен Радев до Конституционния съд, заяви правният уебсайт „ Лекс “.

Становището на дъравния глава е по дело, формирано по искане на Пленума на Върховния административен съд. Магистратите упорстват за пояснение на Конституцията по отношение на изтеклия преди две години мандат на правосъдния инспекторат и отхвърли на Народно събрание да избере нов състав.

Румен Радев декларира изрично, че приключването на периода на мандата на парламентарен орган води до прекратяването на пълномощията му.

„ Обратното би означавало обезсмисляне – както на периода, по този начин и на пълномощията “, акцентира президентът Радев.

Преустановяването на активността на даден орган може да разследване от фактическа неспособност той да реализира активността си, защото персоналният му състав не е запълнен, се споделя още в мнението на президента.

„ Би могло да се поддържа, че в тези случаи преустановяването на действието на органите е форма на политическа отговорност по отношение на редовно бездействащия парламент, който в една народна власт би следвало да бъде притиснат от събитията, с цел да стартира съответните процедури по желание. Именно по тази причина правните последствия от актовете на органи с прекратени пълномощия не следва автоматизирано да засягат законосъобразността на техните актове, а да бъдат предмет на съответни правосъдни производства. Преустановяването на активността на орган заради бездействието на Народното събрание не трябва и не може да бъде за сметка на правата и отговорностите на трети добросъвестни лица ", декларира президентът.

Държавният глава акцентира, че единствено съдилищата са способени да преценят правните последствия от актовете на органи, чиито личен състав е с изминал мандат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР