Конституцията е казала много ясно в какъв срок президентът трябва

...
Конституцията е казала много ясно в какъв срок президентът трябва
Коментари Харесай

Екатерина Михайлова: Политическо е решението за избори 2 в 1

Конституцията е споделила доста ясно в какъв период президентът би трябвало да насрочи третия мандат на дадената парламентарна група. В самата Конституция не е посочен период в какъв интервал от време дадената парламентарна група би трябвало да извърви стъпките. Това съобщи конституционалистът проф. Екатерина Михайлова в утринния блок на Българска национална телевизия. 

Според нея може да се направи извод, че отново 7 дни се чака да бъдат подхванати дейности за сформиране на държавно управление с третия мандат. повече от 7 дни ще стартира да наподобява не изключително добре, в случай че няма съществени причини, които обществено да бъдат декларирани, уточни Михайлова. 
 Екатерина Михайлова: Не насрочването на изборите ще бъде конституционна рецесия Екатерина Михайлова: Не насрочването на изборите ще бъде конституционна рецесия
„ Виждали сме какво ли не в Народното събрание, аз съм виждала много нелицеприятни неща в българския парламент в зората на демокрацията и...

По начало един закон не е роман, повест или новела, а допустимо най-точен, само че от време на време има подозрения по какъв начин да се ползва. Тълкувателните решения не основават проблеми, само че всякога има първи път и от време на време ни изненадват политиците, добави Михайлова. 

Тя се надява партиите да намерят някакво решение, което да бъде ясно и обществено, тъй като влязохме в обстановката, в която се основава проблем институциите да си правят работата.

Сега сме в много странна обстановка и държавно управление, назначено от президента търси поддръжка от парламентарните групи, посочи конституционалистът. 

Служебният кабинет може да работи, до момента в който тече процедурата с третия мандат. Ако още веднъж има служебно държавно управление, президентът би трябвало да издаде декрет, с който да преназначи служебното държавно управление. Президентът е стопанин на служебното държавно управление и може да промени структурата и състава на Министерски съвет, сподели Екатерина Михайлова. 
 Екатерина Михайлова: Николов има право да се откаже от номинацията си за премиерския пост Екатерина Михайлова: Николов има право да се откаже от номинацията си за премиерския пост
Професорът по конституционно право Екатерина Михайлова сподели пред „ Лекс “, никой не може принудително да бъде принуден да поеме дър...

" Аз в случай че бях депутат и в случай че от мен зависеше нещо бих направила колкото се може по-бързо да бъде гласувана датата за президентските избори. допустимо е да има конституционна рецесия, в случай че Народното събрание не дефинира датата за президентските избори ", безапелационна бе Михайлова. 

Тя уточни, че логиката на Конституцията е била да не се вършат по едно и също време президентски и парламентарни избори. Възможно е да бъдат направени избори " 2 в 1 ", само че политическо е решението, разяснява тя. При всички положения, в случай че се проведат дружно, ще имаме облекчение механически, само че ще имаме обединение на акции. Честните избори са осведомени за жителите, изясни Михайлова. 

Тя уточни, че е значимо всяка една партия да има собствен претендент за президент. Важно е партиите да имат претендент, с цел да повдигнат своята визия за президентската институция, добави Екатерина Михайлова. 

Тя счита, че би могло за някои пълномощия на президента да се намерения към смяна, само че страната изрично би трябвало да остане парламентарна република, а на президентска. Важно е хората, които взимат решения да бъдат просветени, настоя Михайлова. 
 Проф. Близнашки: Без Истанбулската спогодба ще бъде лепнато леке върху страната Проф. Близнашки: Без Истанбулската спогодба ще бъде лепнато леке върху страната
" Нужно е едно извънредно отговорно държание, с цел да не се окаже България в извънредно тежко състояние, тъй като като те нарочат, че о...

Прочетете още по тематиката:

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР