Конституционният съвет на Франция ще обяви решението си по пенсионната

...
Конституционният съвет на Франция ще обяви решението си по пенсионната
Коментари Харесай

Съдът във Франция ще реши пенсионната реформа на 14 април

Конституционният съвет на Франция ще разгласи решението си по пенсионната промяна на 14 април, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

На 21 март френската премиерка Елизабет Борн сезира Конституционния съвет с искане да се произнесе по пенсионната промяна, съгласно която възрастта за пенсиониране беше вдигната от 62 на 64 години.

Освен това депутати от левицата и крайната десница, катто и сенатори от левицата обявиха, че също са подали конституционни тъжби.

В свое изказване Конституционният съвет съобщи, че на 14 април ще постанови две решения. Едното ще е за констуционосъобразността на законопроекта, признат по реда на член 49 алинея 3 от френската конституция, който дава опция за превръщането на избрани законопроекти в настоящо законодателство, без да е нужно гласоподаване в Народното събрание. Второто решение ще е за допустимостта на настояването за производство на референдум против пенсионната промяна, иницииран от депутати и жители. Такъв референдум може да се провежда, в случай че е подсилен от една пета от депутатите и от една десета от имащите право на глас във Франция, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР