Конституционният съдия и бивш министър-председател Филип Димитров е избран за

...
Конституционният съдия и бивш министър-председател Филип Димитров е избран за
Коментари Харесай

Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската комисия

Конституционният арбитър и някогашен министър-председател Филип Димитров е определен за зам.-председател на Комисията за народна власт посредством право към Съвета на Европа, заяви lex.bg. Той е представител на страната ни в институцията, по-известна като Венецианската комисия, от началото на 2017 година
За ръководител на европейското звено е избран отново италианецът Джани Букикио, а останалите зам.-председатели са Клер Бази- Малаури, член на френския Конституционен съвет и Реджина Кинер от Швейцария, професор на Конституционно и административно право в университета в Цюрих.

Венецианаската комисия показва правни препоръки на страните членки на Европейски Съюз и оказва помощ по тази причина правните и институционални структури в тях да работят в сходство със стандартите в блока.

В петък европейската институция излезе със мнение, гласящо, че българските управляващи би трябвало да се откажат от предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов за общ механизъм за следствие и премахване на така наречен „ трима огромни “ в правосъдната власт и да одобряват такава процедура във връзка с основния прокурор. От комисията за следващ път приканиха и за промени, които да лимитират пълномощията на основния обвинител, целящи да понижат въздействието му при взимане на решения във Висшия правосъден съвет (ВСС). В отговор министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че ще прокара всички пет рекомендации за надзор, само че в последна сметка Министерски съвет реши единствено да вкара фигура на „ самостоятелен прокурор “, който да проверява основния, без да му рапортува за работата си.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР