Конституционният съдия Филип Димитров е избран за заместник-председател на Комисията

...
Конституционният съдия Филип Димитров е избран за заместник-председател на Комисията
Коментари Харесай

Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската комисия

Конституционният арбитър Филип Димитров е определен за заместник-председател на Комисията за народна власт посредством право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, заяви lex.bg.

Днес от Венецианската комисия оповестиха, че за ръководител е избран отново италианецът Джани Букикио .

В изказването се акцентира, че с изключение на парламентарен арбитър, Филип Димитров е и министър-председател на България през интервала 1991-1992 година Той е представител на страната ни в комисията от началото на 2017 година на мястото на проф. Евгени Танчев.
 Филип Димитров влезе във Венецианската комисия
Филип Димитров влезе във Венецианската комисия

Кандидатурата му е изпратена в края на м.г.

Избрани са още двама нови заместник-председатели : Клер Бази-Малаури - член на френския Конституционен съвет и Реджина Кинер от Швейцария - професор по конституционно и административно право в университета в Цюрих.

Изборите за ново управление са извършени на 6-7 декември във Венеция.

Комисията е избрала още за членове на Бюрото Хердис Керулф Торгейсдотир (Исландия), Вероника Билкова (Чехия), Майкъл Френдо (Малта) и Талия Хабриева (Руска федерация).

Венецианската комисия дава правни препоръки на държавите-членки и им оказва помощ да хармонизират своите правни и институционални структури с европейските стандарти.
 Филип Димитров облече тогата на парламентарен арбитър
Филип Димитров облече тогата на парламентарен арбитър

Той и Мариана Карагьозова са от квотата на

Новината за избирането на Филип Димитров за заместник-председател идва дни, откакто Венецианската комисия разгласи рекомендациите си за промени в законодателството у нас, с които да се обезпечи опция за дейно и без значение следствие против основния прокурор, при положение, че той извърши закононарушение.

Премиерът Бойко Борисов разгласи, че България ще извърши всички рекомендации и още в събота Министерският съвет одобри на изключително съвещание промени в Наказателно-процесуален кодекс. Те плануват шефът на отдел " Инспекторат " към Върховната касационна прокуратура да проверява основния прокурор и заместниците му. Според държавното управление независимостта на шефа на инспектората ще бъде обезпечена от новия му статут, съгласно който той ще бъде избиран с болшинство от 2/3 на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и ще има 7-годишен мандат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР