Конституционният съдия Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската

...
Конституционният съдия Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската
Коментари Харесай

Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската комисия

Конституционният арбитър Филип Димитров е определен за зам.-председател на Венецианската комисия, която експертния орган по конституционно право на Съвета на Европа, заяви lex.bg. Той е представител на България в комисията от началото на 2017 година на мястото на проф. Евгени Танчев.

За ръководител на комисията е избран отново италианецът Джани Букикио. Изборите за ново управление са били извършени на 6-7 декември във Венеция, като са определени и още двама нови зам.-председатели – Клер Бази-Малаури, член на френския Конституционен съвет и Реджина Кинер (Швейцария), професор на Конституционно и административно право в университета в Цюрих.

Филип Димитров е показан от институцията като парламентарен арбитър и някогашен министър-председател на България в интервала 1991-1992 година

Венецианската комисия е избрала още Хердис Керулф Торгейсдотир (Исландия), Вероника Билкова (Чехия), Майкъл Френдо (Малта) и Талия Хабриева (Руска федерация) за свои членове.

Институцията дава правни препоръки на държавите-членки на Съвета на Европа и им оказва помощ да приведат своите правни и институционални структури в сходство с европейските стандарти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР