Конституционният съд взе решение, че всеки редови прокурор да разследва

...
Конституционният съд взе решение, че всеки редови прокурор да разследва
Коментари Харесай

Всеки прокурор може да разследва главния обвинител, реши Конституционният съд

Конституционният съд взе решение, че всеки редови прокурор да проверява основния обвинител Иван Гешев. Решението на съдиите бе взето единомислещо с 12 гласа „ за ”, като то идва запитване на Министерския съвет от края на предходната година, съобщи БНР.

Според решението основният прокурор не може да пречи на следствие против него.

До питането се стигна след следващ отчет на Европейската комисия за народна власт посредством право към Съвета на Европа, известна  като Венецианската комисия, в който се настояваше за конституционна промяна, с цел да се отстрани недосегаемостта на основния прокурор. Текстът, по който са разсъждавали конституционните съдии е откакто " основният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори ", допустимо ли е негов зависещ да го проверява без значение. " Да " е единомислещият отговор на съда, тъй като това следва от основополагащия юридически принцин, че " никой не може да бъде арбитър на самия себе си ".

Конституционалисти обаче изясняват, че това решение не дава отговор на въпроса дали на процедура е допустимо да бъде разследван основния прокурор, поради йерархичната конструкция на държавното обвиняване.

Същевременно с това Конституционният съд отхвърли настояването на президента Румен Радев да бъдат оповестени за противоконституционни текстове от  Закона за здравето, свързани с въвеждането на изключителна епидемиологична конюнктура. Това решение бе взето с 9 на 3 гласа

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР