Конституционният съд трябва да даде становище дали Истанбулската конвенция е

...
Конституционният съд трябва да даде становище дали Истанбулската конвенция е
Коментари Харесай

Тома Биков: Истанбулската конвенция смесва два разговора - за документа и за бъдещето на Европа

Конституционният съд би трябвало да даде мнение дали Истанбулската спогодба е в границите на българската конституция. Това ще отговори и на въпроса до каква степен са основателни терзанията, че през Истанбулската спогодба някой има предпочитание да подмени културния пиедестал на българското общество – а точно: християнското светоусещане. Това съобщи в предаването " Нещо повече " депутатът от ГЕРБ   Тома Биков , откакто от ГЕРБ оповестиха, че ще сезират Конституционния съд по проблема с Конвенцията.

Понеже дебатът фактически е доста развълнуван, а Конституционният съд е институция, призвана да отсъжда невъзмутимо и без да се въздейства от страстите. Ние взехме решение, че е най-подходящо и той да се произнесе по този проблем, стимулира решението Биков.

Вслушваме се в другите гласове, в това, което споделя църквата, одобряваме другите гледни точки, следим деликатно дебата в българското общество и се опитваме да не спекулираме с едно или друго въодушевление, увери Тома Биков. Според него се смесват два разнообразни диалога – за Истанбулската спогодба като документ самичък по себе си и диалогът, който ще се води десетилетия напред – за Европа и ценностния й пиедестал.

И министър председателят Борисов, и ГЕРБ в никакъв случай не са правили неща принудително. И оставки са се подавали, и властта се е напускала, с цел да не се прави нещо силово, акцентира Биков.

За мен не е напълно ясно какво тъкмо ще се желае от Конституционния съд, с изключение на нещо като индулгенция, разяснява юристът Здравка Калайджиева , която има опит и като арбитър в Европейския съд по правата на индивида. Въпросът е бил обсъждан и от църквите в дружи страни, само че това не им е попречило да ратифицират Конвенцията, добави тя:

Смесихме ценностните на светската страна, на правовата страна, с това, което, притеснявам се, е незадоволително осведомено мнение, изразено от другите деноминации и техните водачи. /.../ За мен е изрично ясно и извънредно болно това, че това се случва на гърба на жертвите на домашно и полово принуждение. Нашето общество, въпреки да е преодоляло визиите за обществената роля на дамата и дамата у нас заема доста високи професионални постове, това не значи, че насилието е преодоляно. Да се отмести въпроса в този момент върху някаква опасност от еднополови бракове, каквато няма нито в Конституцията, нито в Истанбулската спогодба, или да се приказва, че Истанбулската спогодба въвеждала някакъв трети пол, което също не е правилно - това не значи, че топката би трябвало да се тупа на такива учредения. 

Разпалват се неоснователни страхове, сподели още Здравка Калайджиева. 
Двете отзиви чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР