Конституционният съд ще заседава днес по един от най-обществено значимите

...
Конституционният съд ще заседава днес по един от най-обществено значимите
Коментари Харесай

Конституционният съд решава за Истанбулската конвенция

Конституционният съд ще заседава през днешния ден по един от най-обществено значимите въпроси в последните години – опонира ли Истанбулската спогодба на Конституцията на Република България. Въпросът беше насочен от ГЕРБ, откакто държавното управление отдръпна от Народното събрание решението, с което се искаше ратификацията на документа.

Делото се чака с огромен публичен интерес поради извънредно спорните отзиви по въпроса. Той беше в допълнение засилен и от създалото се напрежение при изразяването на мнения от представители на основни правораздавателни институции у нас.

Върховният касационен съд не съумя да излезе с позиция по въпроса.

Висшият адвокатски съвет също не съумя да вземе решение. Първоначално на уеб страницата им беше оповестено мнение, подписано от ръководителя Ралица Негенцова, съгласно което Истанбулската спогодба не опонира на Конституцията. След реакция на членове на съвета обаче, които се оказаха съперници, мнението на адвокатурата беше оттеглено.

Сега всичко остава в ръцете на Конституционния съд.

Каквото и решение да вземе обаче, това надали ще повлияе на другите политически настройки в Парламента. Против се разгласи и Българската черква. Привърженици на документа са депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Категорични съперници на подписването на противоречивата спогодба са съдружните сътрудници от Обединени патриоти. Българска социалистическа партия също неведнъж се афишира срещу приемането на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение. Основната теза на съперниците на Истанбулската спогодба е, че посредством нея се отваря опция за узаконяване на еднополовите бракове у нас, което съгласно в този момент настоящата Конституция е невероятно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР