Конституционният съд ще се произнесе по допустимостта на искането на

...
Конституционният съд ще се произнесе по допустимостта на искането на
Коментари Харесай

До края на годината КС ще се произнесе по делото за конституционната комисия

Конституционният съд ще се произнесе по допустимостта на настояването на президента Румен Радев да бъде оповестено за противоконституционно решението за основаване на краткотрайната парламентарна комисия за плана за нова Конституция.

Комисията беше конституирана при започване на месеца. Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи отхвърлиха да вземат участие в нея.

Според конституционалисти настояването изрично е възможно и такова се чака да е решението по-късно през днешния ден. Ако това се удостовери, конституционните съдии ще дадат месец време на заинтригуваните по делото страни, с цел да дават мнения по разногласието.

По информация на БНР решаването на проблема всъщност няма да се бави и е изцяло реалистично още до края на годината да стане ясно противоконституционно или не е решението на Народното събрание за основаването на специфична комисия за плана на нов главен закон.

Първата теза застъпва президентът, съгласно който съгласно настоящата Конституция нова може да се одобри само от Велико национално заседание, а елементарното може единствено да реши дали да се произведат избори за Велико национално заседание.

Съдия-докладчик по конституционното дело е Анастас Анастасов, някогашен народен представител от ГЕРБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР