Конституционният съд ще се произнесе днес по въпроса има ли

...
Конституционният съд ще се произнесе днес по въпроса има ли
Коментари Харесай

КС казва днес може ли министърът да иска уволнението на Гешев

Конституционният съд ще се произнесе през днешния ден по въпроса има ли ли правосъдният министър пълномощия да желае предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор и на ръководителите на двете висши съдилища. Казусът бе отправен до Конституционен съд от служебното държавно управление през лятото, откакто, след като настояването на правосъдния министър тогава Янаки Стоилов за освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Мотивът на болшинството в съвета бе тъкмо този - министърът може да желае уволняване на всеки редови магистрат, само че не и на основния прокурор. Отделно Стоилов нападна и пред Върховния административен съд това решение на съвета, само че делото бе спряно в очакване на решението на Конституционен съд. Докладчик по делото е Филип Димитров.

Очаква се Конституционният съд да отговори утвърдително на питането на служебния министър, който в това време бе назначен за парламентарен арбитър от президента Румен Радев. 

Министърът на правораздаването може да изиска предварителното освобождение от служба на основния прокурор. Становище в този смисъл до КС пратиха президентът, министърът на правораздаването, Съюзът на съдиите, Върховният касационен съд, Съюзът на юристите и проф. Васил Мръчков (главен прокурор в интервала 1987 - 1989 г.). Единствено Гешев и организациите на следователите и прокурорите, които всекидневно са изразители на волята на началника на обвиняването, са на противоположното мнение - че министърът не може да желае от Висшия правосъден съвет да махне предварително така наречен тримата огромни в правосъдната власт. 

Ако получи зелена светлина от Конституционен съд, сегашният правосъден министър Надежда Йорданова се кани да сезира Висшия правосъден съвет с ново искане за уволнението на Гешев. Както тя, по този начин и предшественика й длъжностен министър Иван Демерджиев не един път оповестиха, че против Гешев в Министерство на правосъдието са получени доста сигнали за нарушавания. Това бе употребявано от антикорупционната комисия КПКОНПИ неотдавна да се самосезира по думите на Йорданова и да образува инспекция против Гешев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР