Конституционният съд се произнесе, че разпоредба от ЗМСМА, свързана с

...
Конституционният съд се произнесе, че разпоредба от ЗМСМА, свързана с
Коментари Харесай

Конституционният съд се произнесе, че разпоредба от ЗМСМА, свързана с прекратяване пълномощия на кметове, не е противоконституционна

Конституционният съд се произнесе, че наредба от ЗМСМА, обвързвана с преустановяване компетенции на кметове при присъединяване в търговски сдружения не е противоконституционна, излиза наяве от оповестено известие на формалния уебсайт на съда.

Конституционното дело е формирано по искане на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители от четиридесет и четвъртото Народно заседание за оповестяване на противоконституционност на член 42, ал.1 т. 5. Според предходния член на закона кметовете не могат да правят комерсиална активност по смисъла на Търговския закон, както и да вземат участие в търговски сдружения. В случай, че не подхващат нужните дейности за преустановяване на комерсиалната активност в едномесечен период от полагане на клетвата, пълномощията им се приключват, е посочено в наредбата, по която се произнесе през днешния ден Конституционен съд.

На днешното си съвещание съдът е приел с единогласие, че член 42, ал.1, т.5 не е противоконституционен, оповестяват още от там.

Тази наредба стана мотив при започване на декември предходната година до общинската изборна комисия в Благоевград да бъде подаден сигнал от предходния кмет на общината Атанас Камбитов против новоизбрания Румен Томов. В него бе посочено, че Томов не е заличил в законоустановения период своя компания от Търговския указател.

Със свое решение ОИК отхвърли да приключи пълномощията на Румен Томов, което бе обжалвано пред административния съд в Благоевград от четири партии и обединения, взели участие на локалния избор през 2019 година. Последваха обжалвания пред Върховен административен съд, както и искане до Конституционния съд за определяне на член 42, алинея 1, т. 5 за противоконституционна.

Предстои днешното решение на Конституционен съд да бъде обнародвано.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР