Конституционният съд съобщи, че днес е било образувано конституционно дело

...
Конституционният съд съобщи, че днес е било образувано конституционно дело
Коментари Харесай

Конституционният съд образува дело по питането на Гешев за имунитета на държавния глава

Конституционният съд заяви, че през днешния ден е било формирано конституционно дело по искане на Главния прокурор за предоставяне на наложително пояснение на наредбата на член 103 от Конституцията на Република България, която визира имунитета на президента.

Докладчик по делото е арбитър Мариана Карагьозова-Финкова.

Ето какво написа в Чл. 103.
(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на своите функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение минимум на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, в случай че повече от две трети от народните представители са дали своят вот за това.

(3) Конституционният съд преглежда обвиняването против президента или вицепрезидента в едномесечен период от внасянето на обвиняването. Ако бъде открито, че президентът или вицепрезидентът са направили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се приключват.
(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат арестувани и против тях не може да бъде възбудено наказателно гонене.

Тази заран от прокуратурата оповестиха, че основния прокурор Иван Гешев желае от Конституционен съд тълкувание по отношение на имунитета на президента Румен Радев и доколко той е недостижим.

В настояването се показва, че е неразбираема дефиницията в главния закон на „ държавна измяна “ и на „ нарушение на Конституцията “, а също така не е ясно и по какъв начин би трябвало да се работи, когато в хода на следствие бъдат събрани данни за закононарушение, осъществено от президента или вицепрезидента.

Не е ясно дали запитването на основния прокурор е по отношение на съответен проблем, или не.

По-късно от администрацията на президента оповестиха, че чакат развиване по конституционното дело за имунитета на президента. „ След като основният прокурор е сезирал Конституционния съд, чакаме развиване по формираното дело. Само Конституционният съд може да пояснява Конституцията “, обявиха от „ Дондуков “ 2.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР