Конституционният съд отмени въведената заради пандемията от COVID-19 възможност на

...
Конституционният съд отмени въведената заради пандемията от COVID-19 възможност на
Коментари Харесай

КС обяви за незаконно следенето на телефоните на карантинирани по време на пандемията

Конституционният съд анулира въведената поради пандемията от COVID-19 опция на службите да наблюдават телефоните на хора, които не съблюдават наложителната карантина и изолираност. Решението е взето с 10 гласа, а на изключително мнение са останали Павлина Панова и Анастас Анастасов, написа.

Скоро след оповестяването на изключителното състояние бяха направени промени в Закона за електронните известия (ЗЕС), с които (в член 251б) беше планувано, че данните с които се откриват употребените кафези от мобилните телефони би трябвало да се пазят 6 месеца и „ за потребностите на насилственото осъществяване на наложителната изолираност и болничното лекуване на лица по член 61 от Закона за здравето, които са отказали или не извършват наложителна изолираност и лекуване “.

Право да желаят информация за тях беше обещано на Главна дирекция „ Национална полиция “, Столичната дирекция на вътрешните работи и регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи.

Достъпът им се дава неотложно, а те по-късно би трябвало да уведомят ръководителя на съответния областен съд. Той пък пост фактум би трябвало с предписание да удостовери осъществените дейности. Ако обаче откаже да го направи, данните за клетките, през които е минал мобилният телефон на поставения под карантина, би трябвало да бъдат унищожени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР