Конституционният съд отмени по-високите данъци за второ жилище в курортите,

...
Конституционният съд отмени по-високите данъци за второ жилище в курортите,
Коментари Харесай

Конституционният съд отмени по-високите данъци за жилище в курорт

Конституционният съд анулира по-високите налози за второ жилище в курортите, въведени от началото на тази година. Със свое решение от 9 април Конституционен съд разгласи, че облагането с по-висок данък на благосъстоятелност единствено поради това, че тя може да бъде отдавана чартърен, опонира на Конституцията. Съдът бе сезиран от президента, напомня в. „ Сега “.

С смяна в Закона за локалните налози и такси по предложение на Обединените патриоти депутатите завишиха двойно и тройно ставките за парцел, който не е главно жилище, в населено място със статут на морски, планински или балнеокурорт. По-високият налог не важи, в случай че жилището е записано като място за настаняване или просто се отдава чартърен. Мотивът за данъчната смяна бе страната да си прибере дължимото от апартхотелите по морето и в ски курортите, които се отдават на туристи, без притежателите им да заплащат на хазната.

Промяната засегна над 140 обитаеми места в България, включени в листата на курортите. В него 42 селища са оповестени за национални курорти и за тях общинските препоръки от тази година трябваше да дефинират данък от 5 до 7 промила върху данъчната оценка. За други 100 курорта от локално значение налог здания би трябвало да варира от 4.5 до 6 промила. Новите ставки са неколкократно по-високи от досегашните граници от 0.1 до 4.5 промила. В листата на курортите от национално значение с изключение на морските и ски комплексите са включени още 30 градове и села - да вземем за пример Стрелча, Банкя, Вършец, Котел, Берковица, Павел баня, Кюстендил. Със статут на курорт с национално значение са Варна и Бургас.

„ Изключителната подготвеност на Народното събрание да открива налози във всичките им детайли по отношение на недвижимите парцели на жителите се оказва поделена сред парламент и държавно управление, което е конституционно неприемливо. В листата с курортите, одобряван с решение на Министерския съвет, могат да бъдат включени или изключени едни или други курорти по неразбираеми, субективни и мъчно предвидими критерии. Така законът се слага според от подзаконов акт, чието естество разрешава бързо и елементарно изменяне, което води до конституционно неприемлива правна неустановеност ", се споделя в решението на Конституционен съд.

Съдът нападна и "смесването " на веществен налог с детайли на подоходните налози. Авторите на концепцията за по-високите ставки обясняваха, че по този начин ще се ликвидира неравнопоставеността по отношение на притежателите, които публично отдават чартърен парцели в курорти и заплащат туристически такси, патентни или подоходни налози.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР